Az évszázad lopása: újabb őrizetbe vétel az eltűnt egymilliárd dollár miatt Moldovában

2021. március 11. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Átkutatták a moldovai nemzeti bank (BNM) egyik olyan főosztályvezetőjének az otthonát és az irodáját, aki korábban a Banca de Economii korábbi különleges adminisztrátora volt. Az illetőt hivatallal való visszaélés gyanújával őrizetbe vették. A vizsgálati intézkedések az ország bankrendszeréből elsikkasztott egymilliárd dollár ügyével kapcsolatosak – írja az MTI a moldáv főügyészség közleménye nyomán.

A sikkasztást „az évszázad lopásaként” emlegetik a 3,5 millió lakosú, Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő országban, amelyet belpolitikai bizonytalanság sújt a botrány óta. Az sikkasztássorozat még 2014-15-ben történt. A botrány kirobbanása után tüntetések törtek ki, két kormány is megbukott, és összeomlott az EU-párti pártok kormánykoalíciója, amely az Egyesült Államok és az EU támogatását élvezte.

Az esettel kapcsolatban tavaly hat embert vettek őrizetbe, köztük Dorin Dragutanut, a BNM korábbi vezetőjét, helyettesét, Emma Tabirtát, valamint a jegybank két akkori alelnökét, Aereliu Cincileit és Ion Sturzut, akiket különösen nagy mértékű csalásban és pénzmosásban való bűnrészességgel vádolnak.

A moldovai kormány kérésére a vizsgálatba bevonták a New York-i székhelyű Kroll nemzetközi pénzügyi nyomozó ügynökséget is. Ennek jelentése szerint az egymilliárd dollárnyi pénzt a Banca de Economii, a Banca Sociala és az Unibank nevű bankokon keresztül lopták el. Ez a három pénzintézet annak az Ilan Shor üzletembernek ellenőrzése alá tartozik, aki Moldovából az 1970-es évben kivándorolt zsidó családban született 1987-ben (a családja még kiskorában, a kilencvenes évek elején visszatért Moldovába). Shor 2015-ben házi őrizetbe került, és az ellene folyó vizsgálatok ellenére 2015 tavaszán megválasztották polgármesternek a saját nevét viselő pártja jelöltjeként a nagyjából húszezer lakosú Orhei településen (magyarul Várhelyként vagy Őrhelyként szokták emlegetni, a Hunyadiak végvárrendszerének része volt).

Ilan Shor a 2019-es parlamenti kampányban – Fotó: AFP
Ilan Shor a 2019-es parlamenti kampányban – Fotó: AFP

Short végül 2017-ben 7,5 év börtönbüntetésre ítélték (ennek ellenére egy 2019 eleji közvélemény-kutatásban ő lett a harmadik legmegbízhatóbb politikus). Az ellopott pénzt azóta sem találták meg.

A sikkasztással kapcsolatban a moldovai államügyész vádat emelt az ország egyik leggazdagabb embere, Vladimir Plahotniuc üzletember, politikus ellen. Ő külföldön tartózkodik, ebben a 2019-es hírben azt írták, hogy Törökországban, és hogy a kisinyovi főügyészség kezdeményezi a kiadatását. Plahotniuc, akárcsak Shor, szintén politikai szereplő, de hozzá képest igazi nagypályás: 2016-19 között a most nagyjából 10%-os parlamenti súlyú Moldovai Demokrata Párt elnöke volt, háromszor választották parlamenti képviselőnek, 2010-2013 között a házelnök első helyettese volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!