Átalakították a tudta nélkül a hivatalát, erre lemondott Mészáros József, a Magyar Államkincstár vezetője

2021. március 4. – 21:30

frissítve

Átalakították a tudta nélkül a hivatalát, erre lemondott Mészáros József, a Magyar Államkincstár vezetője
Mészáros József, a Magyar Államkincstár KDNP-s vezetője Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A KDNP-s kötődésű matematikaprofesszornak el kellett szenvednie azt, hogy a tudta nélkül és a feje felett szervezték át a hivatalát. A konfliktust már nem lehetett feloldani, igaz, a Fidesz nem is akarta.

Az események február 15-én gyorsultak fel. Ekkor jelent meg a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítő című kiadványában a Magyar Államkincstár új szervezeti és működési szabályzata. Ez a világ legunalmasabb híre lett volna, csak éppen itt a kincstár vezetője maga is meglepődött a szöveg láttán.

„Azonnal elindult a negyediken a rohangálás”

– hallottuk, vagyis a Magyar Államkincstár vezetői tudták, hogy a régóta húzódó Varga Mihály (Fidesz) pénzügyminiszter kontra Mészáros József (KDNP) kincstári elnök vita eljutott a végső összecsapásig. Nem volt kérdés, hogy Dávid és Góliát harcában ki lesz az erősebb.

A levél

Március 4-én már arról írt a Népszava, hogy Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) 2017-ben kinevezett vezetője néhánysoros levélben köszönt el munkatársaitól.

A távozását nem indokolta az elnök, ugyanakkor azt nem is kellett az épületben, annak híre már nem volt meglepő az ott dolgozóknak az elmúlt hetek eseményeinek függvényében.

Ekkor már nagyon felizzott a levegő a kincstárnál. A McKinsey tanácsadócég munkatársai is ellepték az épületet és átvilágították a szervezetet, járták az osztályokat, emellett az épületben az mindenkinek egyértelmű volt, hogy ki fúrhatta meg az elnököt.

Egy vezető kint maradt

A megelőző napokban ugyanis többen láthatták, hogy a kincstár épülete körül rohangált egy jogi diplomával rendelkező volt vezető, mindenki azt sejtette, hogy ennek az embernek lehetett köze ahhoz, hogy az elnök tudta nélkül készült új szabályzat, ami átalakította az osztályokat.

A kincstár munkatársai azt látták, hogy

„ez az ember fel-alá mászkál, mint a mérgezett egér, és akivel tud, megpróbál beszélgetni.”

A munkatársak között az terjedt el, hogy az új szabályzat ügye miatt végzetes bizalomvesztés történt, felfüggesztették a vezetőt, akit vélhetően azonnali hatállyal már nem is engedtek be az épületbe.

Jöttek a „nyugdíjasok”

Mészáros 2010 óta vezette az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóságot (ONYF), majd a nyugdíjfolyósító ás az államkincstár integrálása után némi meglepetésre, 2017-től a kisebb szervezettől került a közös szervezet élére.

A Népszava úgy tudja, hogy tavaly megváltozott a MÁK megítélése az államigazgatáson belül: Varga Mihály pénzügyminiszter Magyar Államkincstár stratégiai megújításának és hatékonyabb működésének elősegítéséért felelős miniszteri biztost nevezett ki a MÁK-hoz.

Ez a miniszteri biztos állítólag közvetlenül a pénzügyminiszternek volt az alárendeltje. A kinevezéséről szóló miniszteri utasítás szerint a biztos feladata az volt, hogy vizsgálja a Magyar Államkincstár hatékonyabb működésének lehetőségét, tekintse át annak stratégiai és koncepcionális kérdéseit. A Népszava szerint a távozás oka ez a kétfejű struktúra volt, vagyis a két dudás nem fért meg egy csárdában.

Varga most érezte magát elég erősnek

A kincstári vezetők szerint most jöhet Mészárosék „mészárlása”, vagyis az elnökkel korábban együtt érkező „nyugdíjasok” közül több bizalmi ember is távozhat, és jöhetnek az újfideszesek.

E magyarázat szerint miután Varga Mihály az utóbbi időben úgy érezhette, hogy nagyon megerősödött, sorra nyerte a csatákat (például Matolcsy György MNB-elnök ellen), nekimehetett annak az elnöknek, akiről lehetett tudni, hogy szakmai alapon dolgozik, nem követi vakon a párt utasításait.

Mégis azt hitték Mészáros kollégái, hogy ha tovább nem is, de 2022-ig, vagyis a választásokig kihúzhatja a KDNP-s matematikaprofesszor.

Miután Mészáros a Hivatalos Értesítőből megtudta, hogy megpuccsolták, nem tehetett mást,

„a Karmelitába vitte az ügyet”,

ahol természetesen alulmaradt. Ezek után sokatmondó lesz, hogy ki lesz az új kincstári elnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!