Már meg is szűnt Kósáék gyanús százmilliókkal érintett cége

2021. február 28. – 11:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Végelszámolással megszűnt Kósa Lajos feleségének az a cége, amely korábban különös körülmények között került a család birtokába, nehezen lehetett érteni, miért volt olyan olcsó. Az esetet megszőlleztető Hadházy Ákos feljelentést is tett az ügylet miatt, ám a rendőrség elutasította azt.

Most is Hadházy vette észre, hogy a Tócó-Pece Kft. nevű cég időközben kimúlt. Az utóbbi években Porkoláb Gyöngyike (Kósa felesége) tulajdonában, és Kósa gyerekeinek ügyvezetése alatt álló vállalkozás 2017 tavaszán került Kósáékhoz 6 millió forintos vételáron. Ez azért szúrt szemet, mert a cég eszközállománya ekkor már 139 millió forint volt. (De mivel a későbbi pótbefizetések nem számítottak bele a jegyzett tőkébe, a cég „papíron” továbbra is hatmillió forintot ért.) Kósa később többször is azt nyilatkozta, hogy azért volt ilyen alacsony a vételár, mert közben a cég eladósodott, ez azonban nem látszik a cég által a 2016-os évre leadott éves beszámolóból.

Külön izgalmas, hogy a cégnek sem 2016-ban, sem 2018-19-ben nem volt bevétele, 2017-ben viszont hirtelen a semmiből felpörgött az üzlet, 160 millió forint árbevételt könyveltek el. Ebből 103 millió adózott eredmény lett.

Tehát: Kósáék 6 millióért vettek egy céget, amelyben 139 millió forintnyi eszközállomány volt, és még több mint 100 millió forintnyi eredményt produkált abban az évben minden előzmény nélkül. Majd a cég újra tetszhalott állapotba került, és két évvel később megszűnésre ítélték.

Az egész ügy érdekessége a fura pénzmozgásokon felül az, hogy a Tócó-Pece Kft.-t az a Fiák István alapította és adta el Kósa feleségének, aki együtt dolgozott Kósa Lajossal a korcsolyaszövetség vezetésében, a „csengeri örökösnő” ügyében is érintett, üzletelt Sz. Gábornéval.

Fiák István, Kósa Lajos és Novák Katalin 2018-ban Tusványoson. Fotó: Veres Nándor / MTI
Fiák István, Kósa Lajos és Novák Katalin 2018-ban Tusványoson. Fotó: Veres Nándor / MTI

Fiák kiterjedt céges érdekeltségekkel rendelkezik a munkaerőkölcsönzés területén, a Meló-Diák Holding egyik vezetője. Fiák és a Meló-Diák kapcsolódik több nagy nyugdíjas-szövetkezethez is, amelyek alapítása elég jó üzleti lehetőség volt néhány évvel ezelőtt, és amelyek létrejöttét éppen egy Kósa Lajos által jegyzett törvénymódosító javaslat tette lehetővé.