Két hónap alatt két szállítmánya volt a kormány 17 milliárdért beszerzett portyázógépének

2021. február 26. – 19:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alig négy utat repült, abból is csak kétszer tehergépként az a Wizz Air által üzemeltetett Airbus, melyet a kormány tavaly év végén 17 milliárd forintért vett a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök gyorsabb beszerzése érdekében – írta csütörtökön az Airportal repülési szaklap. Amikor a Qatar Airwaystől használtan, listaára negyedéért vett 2014-es Airbus A330-200F első útjára indult, Szijjártó Péter külügyminiszter azzal büszkélkedett, hogy ha épp nincs rá szükség, akkor a gép szállítókapacitását a piacon is lehet értékesíteni. Ez a típus ugyanis az Airbus A330-200-as szélestörzsű típusváltozata, kifejezetten áruszállításra átalakítva, mely 65 tonnányi terhet akár 7400 kilométerre is el tud szállítani.

Azonban a légiáru szállítási piacon tapasztalható óriási kereslet ellenére a gép bérbeadására két hónap alatt egyetlen egyszer sem került sor, miközben védőfelszerelést is összesen kétszer szállított a Wizz Air üzemeltetésében repülő gép (a másik két repülése a Magyarországra való átrepülés, illetve egy hamburgi technikai út volt). Az Airportal kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta, hogy egészségügyi védőeszközök és vakcinák szállításához minden engedély adott, azonban a kereskedelmi járatok teljesítéséhez a gépet üzemeltető Wizz Airnek újabb engedélyeket kell kérnie, mivel a magyar hátterű diszkont légitársaságnak sem az A330-as típusra, sem pedig áruszállító kereskedelmi járatokra nincs jogosultsága.

Ezen engedélyek beszerzése a kormány, illetve a Wizz Air szerint is folyamatban van. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséghez azonban ilyen engedélyek iránti kérelem egyelőre nem érkezett, és nincsenek arról információk, hogy a Wizz Air mikor adhatja be a kérelmet, és azt mennyi időn belül bírálhatja el az uniós testület – így az is bizonytalan, hogy a kormányzat által megbízott cég mikor kezdheti el piaci alapon értékesíteni az A330F jelentette szabad áruszállítási kapacitást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!