2025-re gázerőművé alakítják át a Mátrai Erőművet

2021. február 25. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2025-re egy 500 megawattos gázerőmű fog állni a Mátrai Erőmű területén, erről Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára beszélt a Világgazdaságnak. Jelenleg lignit elégetésével termel áramot az erőmű, ami igencsak környezetszennyező, az ország teljes szén-dioxid-kibocsátásának 14 százalékáért az erőmű működése a felelős. Az államtitkár szerint az új gázturbinás erőmű negyedannyi üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a mostani lignites blokk.

Az átalakítás részeként egy körülbelül 200 megawattos napelemes beruházás és egy 31,5 megawattos, hulladék- és biomassza-égetésre is alkalmas kiserőmű is létesül. Az átalakításról szóló terveket tavaly decemberben hagyta jóvá a tulajdonos, az MVM-csoport. A Mátrai Erőmű modernizációját a következő évtized egyik legjelentősebb hazai energetikai projektjének nevezte akkor a kormány.

A visontai erőmű 2020 elején került az állami tulajdonú MVM-hez: érthetetlenül magas áron, több mint 17 milliárd forintért vásárolta meg a Mátrai Erőművet és a Geosol Kft. hulladékfeldolgozót Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől. Korábban Mészáros Lőrinc köre hitel segítségével, több lépcsőben vette meg a Mátrai Erőmű és a Geosol cégek nagy részét. A vásárlás után a Mátrai Erőmű az eredménytartalékának rovására 11 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosainak, az MVM-deal előtt Mészárosék a Mátraiból kivett osztalék rájuk eső részéből nagyrészt ki tudták fizetni az eredeti hiteleket.

Az erőmű közben, elsősorban a külső körülmények miatt, veszteségessé vált, alacsonyabb kapacitáskihasználtsággal működött. Végül Mészáros Lőrincék az értéktelenebbnek tűnő, eredménytartalékától nagyrészt megszabadított, immár veszteséges, hamarosan a szenes áramtermelését megszüntető céget az eredeti vételár közel kétszeresért értékesítették az államnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!