Elindulhat az ország egyik legjelentősebb energetikai beruházása, modernizálják a Mátrai Erőművet

2020. december 7. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tulajdonos jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját, így elindulnak a technológiai átalakítás és a finanszírozási pályázatok előkészítési munkái, írja közös közleményében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormány stratégiai célnak tekinti az erőmű ellátásbiztonsági szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását, összhangban Magyarország új Nemzeti Energiastratégiájával és a Nemzeti Energia és Klímatervvel. Az átalakítási folyamat és a jövőbeni működtetés során a tulajdonos kiemelt figyelmet fordít a vállalatnál dolgozók továbbképzésre és foglalkoztatására az új tevékenységekben.

A Mátrai Erőmű meghatározó alaperőműként tisztán hazai nyersanyagforrás bázison Magyarország villamosenergia-termelésének 16 százalékát adja, ezért működtetése kulcsfontosságú – írják.

A Mátrai Erőmű modernizációja a következő évtized egyik legjelentősebb hazai energetikai projektje lesz.

A széntechnológia kivezetése az uniós energia- és klímapolitikai céloknak is megfelel, az átalakítás ezért részben uniós támogatásból valósulhat meg.

Az erőmű technológiai átalakítása négy pillérre épül, amelynek része egy 500 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás erőmű és egy 31 megawattos RDF/biomassza tüzelésű blokk építése a visontai telephelyen, továbbá 200 megawattos fotovoltaikus napelempark létesítése a két bánya rekultivált területein, valamint a lignitkészletek alternatív felhasználásaként egy tiszta szén technológiát alkalmazó kísérleti üzem létrehozása.

„A fejlesztések eredményeként egy, a mai technikai elvárásokhoz mérten kevéssé hatékonyan működő energiatermelő rendszert modern, karbontakarékos és jóval gazdaságosabb struktúra vált ki, amely az energiastratégiában megfogalmazott céloknak teljes mértékben megfelel, biztosítja az ország és a térség villamos-energia ellátását, ezen felül közvetett módon hatékonyan támogatja több százezer tonna hulladék lerakótól való eltérítését is a hulladék feldolgozási értéklánc megtartásával. Az új működésre való átállás mind az erőműben, mind az ipari parkban és a térségben működő cégek számára hosszabb távon fenntartható munkahelyeket jelent, és javítja az itt élők életminőségét” – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A tulajdonos MVM Csoport garantálja, hogy az átalakítási folyamat alatt az ellátó rendszer zavartalanul működjön. Rövidtávon az erőmű lignites blokkjainak biztonságos keretek között kell tovább működniük, amíg a magyar villamosenergia-rendszer biztonsága átviteli hálózati fejlesztésekkel megerősödik. Az MVM feladata, hogy a technológiai átalakítást végrehajtsa, és ahhoz a társasági forrásokon túlmenően további uniós finanszírozási forrásokra is pályázzon. A középtávú technológiai átalakítás célja, hogy az évtized utolsó éveire már valamennyi új termelő elem működőképes legyen.

Mészárosék jó üzletet csináltak vele

Az állami tulajdonú MVM év elején érthetetlenül magas áron, több mint 17 milliárd forintért vásárolta meg a Mátrai Erőművet és a Geosol Kft. hulladék-feldolgozót Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől. Korábban Mészáros Lőrinc köre hitel segítségével, több lépcsőben vette meg a Mátrai Erőmű és a Geosol cégek nagy részét. A vásárlás után a Mátrai Erőmű az eredménytartalékának rovására 11 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosainak, az MVM-deal előtt Mészárosék a Mátraiból kivett osztalék rájuk eső részéből nagyrészt ki tudták fizetni az eredeti hiteleket.

Az erőmű közben, elsősorban a külső körülmények miatt, veszteségessé vált, alacsonyabb kapacitás-kihasználtsággal működött. Végül Mészáros Lőrincék az értéktelenebbnek tűnő, eredménytartalékától nagyrészt megszabadított, immár veszteséges, hamarosan a szenes áramtermelését megszüntető céget az eredeti vételár közel kétszeresért értékesítették az államnak.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!