Egynapos sztrájkot tartanak a makói Continental-gyár dolgozói

2021. február 24. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdára ismét sztrájkot hirdettek a makói Continental-gyár dolgozói – írja a Hvg.hu a szakszervezet tájékoztatása alapján. A munkások múlt hét szerdán és szombaton is sztrájkoltak 2, illetve 8 órát, de a mai munkabeszüntetést már teljes naposra tervezik. A dolgozók és a menedzsment között régebb óta feszült a helyzet, a cégnél tavaly októberben alakult sztrájkbizottság.

A Magyarországon nyolcezer munkavállalót foglalkoztató Continental a Contitech AG magyarországi leányvállalata. A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói telephelye a csoport egyik legmeghatározóbb tagja, ahol hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a makói gyár dolgozói elsősorban „a tarthatatlan munkakörülmények” ellen tiltakoznak. A makói gyár cégvezetése ugyanis nyáron a járványra hivatkozva egyoldalúan felmondta a többletmunka elrendelését is szabályozó kollektív szerződést, és ezzel szabad kezet kapott a még a gyárban maradt munkások korlátlan túlóráztatására.

A gyár közleménye szerint „a jelenleg kialakult helyzet nem szolgálja a közös érdekeinket, mivel üzleti károkat okoz, és a makói gyárunk versenyképességét is rontja”. A cégvezetés azt is közölte, „a munkavállalók jogait maximálisan tiszteletben tartva a cég tudomásul vette a sztrájkot”, és hogy a vállalat dolgozói számára „ezen átmeneti időszakban is folyamatosan biztosítja a viták tárgyát képező juttatásokat, belső szabályzatokban rögzítve az új kollektív szerződés megkötéséig”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!