A Nébih rászállt a húspótlókra
2021. február 22. – 08:30
Átfogó vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az alternatív fehérjeforrásokról, például a műhúsokról, étkezési rovarokról és szójakészítményekről, hogy kiderüljön, milyen hatásuk van az emberi szervezetre, és felderíthessék a valós kockázatokat – indokolta a vizsgálat indítását Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, aki a Magyar Nemzetnek nyilatkozott.
Erdős szerint a koronavírus-járvány sem törte meg az élelmiszerek innovációját és az alternatív fehérjeforrások terjedését, ugyanakkor úgy látják, hogy a lakosság elkötelezett a hagyományos termékek mellett.
Az államtitkár példát is mondott a kockázatokra: „a húshelyettesítőként használt növényi alapanyagok túlnyomó része nem tartalmazza az élettanilag szükséges esszenciális aminosavak mindegyikét”, ez pedig hiánybetegségek kialakulásához vezethet, de a növényi alapú élelmiszer-összetevők por állaga miatt gyakori lehet a keresztszennyezés egyes allergénekkel, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat az arra érzékenyeknél.
Szóba került, hogy az EU élelmiszerekkel foglalkozó szakhatósága emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a lisztbogár lárváját, Erdős szerint ugyanakkor a magyar lakosság hetven százaléka elutasítja az ízeltlábúak fogyasztását, és
„[t]eljesen indokolatlan és a valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy a hagyományos húsféléknek létezik teljes értékű alternatívája”,
a minisztériumban pedig a fogyasztói igényeknek megfelelő jövőt szánnak a hazai élelmiszeriparnak, tehát a kormányzat úgy látja, nem a rovatok és a lombikhús felé halad a magyar élelmiszeripar.