Heves megye: nem kisbirtokosnak való vidék

2021. február 19. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Milliárdos nagyvállalkozókat, kormánypárti politikusokat, fitneszedzőt és művésztanárt is találni az állami földosztás hevesi nyertesei között, írja a Népszava Ángyán József agrármérnök, az Orbán-kormány korábbi államtitkárának jelentése alapján.

A lap szerint a legnagyobb nyertesek között van Utassy László, a Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki ügyész feleségével és kereskedő lányával közösen nagyjából félmilliárd forintért 659 hektárhoz jutott. A második helyen a nagyrédei gyümölcstermesztő nagybirtokos, Benedek László és családja áll, ők 397 hektárt szereztek 465 millió forintért. Utánuk következik Karkus János, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei alelnöke és családja, együttesen 251 hektárhoz jutottak 352 millió forintért leütve.

Ángyán József 2015-ben – Fotó: Marjai János / MTI
Ángyán József 2015-ben – Fotó: Marjai János / MTI

Noha a meghirdetett 6971 hektárból végül ténylegesen elárverezett 4 502 hektár föld 167 nyertes árverezőhöz került, az elemzés szerint ennek több mint felét, vagyis közel 53 százalékát mindössze kilenc nagyobb érdekeltség szerezte meg, írja a Népszava.

A Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója nemrég a 2010 után kiépült rendszert, az erőforrások újraosztását elemezte ebben a cikkben. Martin József Péter a földosztásokat is példaként említette abban a folyamatban, amikor a magyar állam betüremkedik a piacra, és egy szűk körnek kedvező döntéshozatalról írt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!