Az útdíjpályázat után most több új elemmel mélyül el a magyar–indonéz diplomáciai viszony

2021. február 16. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi legnagyobb magyar technológiai export valósul meg azzal, hogy a Roatex Zrt. mint tendernyertes 103 milliárd forintos beruházással kiépítheti és tíz éven át koncesszióban üzemeltetheti az indonéziai autópálya-díjbeszedő rendszert – írja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jakartai sajtótájékoztatója alapján az MTI.

Arról, hogy a Roatex Zrt. hogy nyerte el az indonéz tendert és mi vezetett ideáig, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Szijjártó azt mondta, hogy a Roatex által kiépítendő útdíjrendszer 2023-tól fog teljeskörűen üzemelni. Indonéziának jelenleg 2500 kilométer hosszú autópálya-rendszere van, de ezt a tervek szerint 4800 kilométer hosszúra növeli az ország.

Ezenkívül Magyarország tárgyal Indonéziával egy 50 millió dolláros kötött hitelsegélyprogram létrehozásáról is, amelynek segítségével magyar társaságok kifejlesztenének az országban egy meteorológiai és klímamegfigyelő rendszert.

A miniszter kifejtette, hogy a gazdasági kapcsolatok legjobban a személyes kapcsolatokra tudnak épülni, és emiatt fontos szerepe van az oktatásnak. A kormány indonéz diákoknak is nyújt állami ösztöndíjat magyarországi felsőoktatási intézményekben, idén ezekre a helyekre 1200 hallgató jelentkezett. A nagy érdeklődés miatt lehet, hogy tovább emelik majd a megpályázható helyek számát. Jelenleg 13 magyar és 23 indonéz egyetem intézmény körében van együttműködés.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter azt mondta, hogy a tárgyalásukon két megállapodást írtak alá: az egyik a diplomáciai kapacitásbővítésről szól, a másik pedig egy 500 millió dolláros indonéz-magyar beruházási alap létrehozásáról, amelyből a majdani beruházásokat finanszíroznák, egyebek között a digitális és a közmű-infrastruktúra területén. A kétoldalú kereskedelem bővül: tavaly 212 millió dollárt ért el, ami több mint 13 százalékos növekedés a tavalyelőttihez képest. Szijjártó Péterrel megállapodtak abban, hogy a két ország kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon fenntarthatóvá teszi a kétoldalú kereskedelmet, és ennek jegyében

Budapesten központi raktár épül indonéz termékek számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!