Nem kaphatja vissza azt az 500 millió dollárt a Citibank, amit korábban véletlenül utalt át

2021. február 16. – 23:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább gyűrűzik minden idők egyik legbizarrabb banki ügyletének sztorija, azután ugyanis, hogy a Citibank véletlenül átutalt 900 millió dollárt, majd bíróságon próbálta kiharcolni, hogy az utolsó centig visszakapja azt, egy New York-i bíró úgy határozott, hogy nem kell visszafizetni nekik az összeg jelenleg is hiányzó nagyobbik felét – írja a CNN.

A különös ügyben a Citibank a Revlon nevű, kozmetikai termékeket forgalmazó cég hitelezőinek akart 8 millió dollárnyi kamatot átutalni, de valami nagyon félrecsúszhatott a belső kommunikációban, mert végül 900 millió dolláron állt meg a számláló, ebből pedig 175 millió egyetlen hedge fundnál landolt. A bank augusztusban pert indított, hogy visszaszerezze a pénzét, de tíz befektetési tanácsadó cég továbbra sem utalt nekik, amivel még mindig 500 millió dolláros mínuszban vannak ebben az ügyben.

Ez némileg furcsa lehet, a jog ugyanis alapvetően azt védi, aki véletlenül utalta el a pénzt, és azokat bünteti meg, akik elköltik az így megszerzett összeget. A digitális korban elég gyakoriak a véletlen átutalások, de ezeket általában azonnal vissza is lehet szerezni, a New York-i törvényekben azonban van itt egy kivétel, mely alapján

amennyiben a pénzt kapó félnek járna a pénz, és nem tud arról, hogy véletlenül utalták át neki, akkor megtarthatja azt.

A Revlon hitelezői saját bevallásuk szerint az hitték, hogy a bank előtörlesztést küld nekik, az összeg ugyanis pontosan annyi volt, amennyivel tartoztak nekik. A bíróság érvelése szerint emiatt annak ellenére, hogy a kölcsönök még jó darabig nem jártak volna le, a hitelezők jogosan hihették azt, hogy szándékos volt a kifizetés. Még a Citibanknak is több órába tellett, mire rájöttek, hogy mekkora hibát követtek el, a bírósági dokumentumok szerint pedig abszurd lett volna azt feltételezni, hogy egy ekkora presztízsű pénzintézet ilyen bődületes hibát követett el.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a hitelezők garantáltan megtarthatják a pénzt, a döntés ellen ugyanis lehet fellebbezni. A Citibankot tulajdonló Citigroup természetesen nem ért egyet a döntéssel, és jelezte, hogy mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze a pénzét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!