Magyar milliárdos építi az Új Selyemút kapuját Fényeslitkén

2021. február 15. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban már elkezdték építeni, jövő ilyenkor pedig akár át is adhatják Fényeslitkén Európa legnagyobb intermodális, vagyis több közlekedési eszközt egyszerre fogadni tudó terminálját. A település 20 kilométerre fekszik az ukrán határtól. A település a Kína és Európa közti kereskedelem egyik fontos helyszíne lesz a jövőben, ahogy a honlapjukon írják, az Új Selyemút kapuja.

A projekt neve, az East-West Gate arra utal, hogy Magyarországon és innen nyugatra a vasúti nyomtáv 1435 milliméter, míg innen keletre, 1520 milliméter. Ezen a terminálon tudnak fogadni öt, keletről érkező szállítmányt is, és ugyanígy öt vágányt építettek ki a nyugatról érkező konténereknek. Ahogy a videón is látszik, itt pakolják át a konténereket, amik folytathatják útjukat valamelyik irányban.

A 22 milliárdos beruházást 3 milliárd forinttal támogatja a magyar állam, most a G7 és a Le Monde arra mutatott rá, hogy a projekt 80 százalékát egy magyarországi üzletember, Rahimkulov Ruszlan állja.

Az üzletember apja, Megdet a rendszerváltás után a Gazprom menedzsereként érkezett Magyarországra, és nagy vagyonra tett szert. Két fia, Ruszlan és Timur két stratégiai fontosságú magyar cég, az OTP és a Mol legnagyobb részvényesei közé tartozik. Rahimkulov Ruszlan vagyona 240 milliárd forint, ezzel hetedik a leggazdagabb, testvére, 257 milliárddal a negyedik a leggazdagabb magyarok toplistáján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!