Egy társkereső, ahol csak a nők kezdeményezhetnek

2021. február 13. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Bumble társkereső alkalmazást 2014 végén hozta létre két olyan ember, akiknek nem volt ismeretlen ez a világ, Whitney Wolfe Herd a Tinder egyik alapítója volt, Andrej Andrejev pedig a Badoo társkereső app létrehozásában vett részt korábban. A Bumble-lal az volt a céljuk, hogy egy olyan randiappot hozzanak létre, ahol lényegében a nők dönthetnek arról, hogy akarnak-e beszélgetést, ismerkedést kezdeményezni egy férfival, vagy sem.

Az akkor 25 éves Wolfe Herd 2014-ben hagyta ott a Tindert, miután volt barátja és főnöke, Justin Mateen durva jelzőkkel illette, és fenyegető, megalázó üzenetekkel bombázta. Miután távozott a Tindertől, nem akart a társkeresés-biznisz világában maradni, egy Instagram-szerű oldalt akart csinálni. De aztán Andrej Andrejev, akivel még a Tindernél találkozott, rávette, hogy maradjon a randiappok világában, és két korábbi tinderes kollégával, a szintén társalapító Chris Gulzcynskivel, és a dizájn részleg volt elnökhelyettesével, Sarah Mickkel hozzanak létre egy olyan applikációt, ami versenyre kelhet a Tinderrel. Így indult el 2014-ben a Bumble. Tízmillió dolláros befektetéssel Andrejev a cég 79 százalékos tulajdoni hányadát kapta meg, míg Wolfe Herd 20 százalékot kapott, és ő lett a vállalat vezetője.

A Bumble több dologban hasonlít a Tinderre, mindkettő helyalapú alkalmazás, és mindkettőnél jobbra csúsztat a felhasználó, ha érdekli a másik fél, balra, ha nem. Abban viszont különböznek, hogy az első jelentős lépést a Bumble-nél csak a nők hozhatják meg, ugyanis csak ők léphetnek kapcsolatba a férfiakkal, fordítva ez nem lehetséges. Ha a két fél jobbra csúsztatta egymást (match), akkor a nőnek 24 óra alatt kell eldöntenie, hogy fel akarja-e venni a kapcsolatot a férfival, vagy sem. Ha nem, akkor 24 óra múlva eltűnik ez a lehetőség.

Whitney Wolfe Herd 2018-ban Fotó: VIVIEN KILLILEA / GETTY IMAGES VIA AFP
Whitney Wolfe Herd 2018-ban Fotó: VIVIEN KILLILEA / GETTY IMAGES VIA AFP

Fellépnek a nőgyűlölet ellen

2015 elején, egy hónappal az app indulása után már 100 ezer felhasználójuk volt, Wolfe Herd ekkor azt mondta, hogy a matchek 60 százaléka beszélgetéssé vált, aktiválódott 24 órán belül. 2017 végére, két évvel az indulás után már 22 millió felhasználót gyűjtöttek, olyannyira kinőtték magukat, hogy a Tindert tulajdonló cég, a Match Group megkereste őket, és tett egy 450 millió dolláros vételi ajánlatot a cégért, de ezt a Bumble tulajdonosai nem fogadták el. Közben több befektető is érkezett, például Serena Williams is beszállt a cégbe.

2019-ben a Bumble bevezette azt a saját fejlesztésű technológiát, amely eltávolította a szeméremsértő fényképeket még az előtt, hogy megnyitná, akinek küldték. A nőgyűlölet ellen többször is felléptek, egy blogbejegyzésben egyszer nyilvánosan felelősségre vontak és aztán le is tiltottak egy férfi felhasználót, aki primitív, szexista megjegyzéseket küldött egy nőnek az appon keresztül.

2020-ra százmillióan regisztráltak a Bumble-ra, ebből 2021 elején átlagosan havi 42 millióan használják az appot. Időközben Andrejev eladta a részesedését a Blackstone befektetési alapnak. A céges jelentések szerint a Bumble bevételei nőnek, de a felhasználóik körében mindenképpen szeretnék növelni azok számát, akik fizetnek is a plusz szolgáltatásokért. Ezen a héten pedig sikeresen tőzsdére lépett a vállalat, a részvények jóval az előrejelzések fölött nyitottak, a cég ma már több milliárd dollárt ér. A 31 éves Wolfe Herd lett a valaha volt legfiatalabb női vállalatvezető, aki levezényelte egy cég tőzsdére lépését.

(Forrás: Business Insider / Forbes)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!