Undorító, koszos vágóhidat záratott be a Nébih Hajdú-Bihar megyében

2021. február 11. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak általánosan kosz volt vagy hiányoztak az eszközfertőtlenítők azon a Hajdú-Bihar megyei vágóhídon, amit februárban, egy ellenőrzést követően záratott be a Nébih, de az udvaron nyitott gyűjtőedényekben tárolták az állati melléktermékeket (szarvasmarhafejeket, nyers juhbőröket), a földön pedig szabadon hevert a nyers szarvasmarhabőr. Emellett eszközfertőtlenítők is hiányoztak, a mosdók csak részben működtek, a személyzet pedig nem volt megfelelően szakképzett. Azt írják, az előírásokat ők is súlyosan megsértették.

A felsorolás szerint a vágócsarnok fala, mennyezete koszos volt, a pacaltisztító helyiség padozatát, falait és az ott tárolt eszközöket vastag mészfelrakódás borította.

A hasítófűrészre rászáradtak a húscafatok, az egyik kézmosóban több, erősen szennyezett kés és rozsdás felületű fűrész volt, a hűtőben ugyancsak elhanyagolt állapotban sorakoztak a ládák.

Az eszközfertőtlenítők nem működtek, eszközmosó pedig egyáltalán nem volt az üzem területén. Kifogásolták a dolgozók számára biztosított öltözők és mosdóhelyiségek állapotát. Helyenként a kézmosókban nem volt folyóvíz, máshol a csatornahálózatba nem kötötték be azt, kézmosószert és papír kéztörlőt gyakorlatilag sehol sem helyeztek ki.

A Létai-Huszti Húsipari és Kereskedelmi Kft. emellett nem mutatta be a vágóhídi állatjóléti tisztviselőre és a dolgozók állatvédelmi oktatására vonatkozó dokumentumokat sem, márpedig megfelelő szakértelemmel rendelkező személyek hiányában nem garantálható, hogy a kábítás és a vágás során az állatoknak nem okoznak elkerülhető fájdalmat vagy szenvedést. A Nébih emiatt azonnal felfüggesztette az üzem tevékenységét, ahol a munkát csak a hibák maradéktalan kijavítása, a hatóság helyszíni szemléje után folytathatják. Az ügyben az eljárás és bírság megállapítása folyamatban van.

A Létai-Huszti Kft. honlapján, a husztihus.hu-n azt írja, hogy azt vallják: „a húsnak lelke van”. Hét üzletük van Hajdú-Bihar megyében, néhgy Debrecenben, kettő Létavértesen, egy pedig Debrecen-Józsán. Azt írják, nevük mára „egyet jelent a frissességgel, minőséggel és széles választékkal.” A családi vállalkozásként működő Huszti Hús az oldalán kitér a vágóhídra is: „saját, HACCP minőségbiztosítási rendszerű feldolgozó üzemmel rendelkezik Létavértesen, ahova saját forrásból és a legjobb tenyésztőktől, mindig ellenőrzött körülmények között, frissen érkeznek a legkülönbözőbb húsáruk. Itt készülnek a vásárlóink körében nagy népszerűségnek örvendő húskészítményeink is” – fogalmaznak.

A Nébih több fotót és egy erős videót is közzétett, megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!