Már ötszáz előfizetője van a magyar Farmville-nek

2021. február 11. – 21:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik szezonját kezdi a Bács-Kiskun megyei Hartán lévő, közösségi gazdálkodást megvalósító MyFarm Harta és MyFarm kosárközösség. A projektről kiadott közleményük szerint a tavalyi szezont már úgy kezdték, hogy a bő ezer négyzetméteres hartai kert teljes területét kibérelték az előfizetőik.

A közösségi finanszírozásban megvalósított kert koncepciója egyszerű: a területet egy hartai család tagjai, vagyis tapasztalt gazdák művelik, de kvázi bérmunkát végeznek, a vegyszermentesen termelt zöldségeket és gyümölcsöket rendszeresen leszállítják előfizetőiknek.

A közlemény szerint a kert működése és a kiszállítás „teljesen transzparens, 0-24-es kamerával követhetőek az események”, emellett a közösségnek zárt Facebook-csoportja is van. A megtermelt zöldségek legalább 10%-át automatikusan eljuttatják a rászorulóknak, eddig 2 tonna zöldséget és 2000 tojást vittek két szervezetnek.

Miután a hartai területet kinőtték, egy toborzókampány után ebben az évben az ország hat településén (Nagybajom, Nagyréde, Demjén, Kerekegyháza, Ópusztaszer és Hajdúhadház) nyitnak újabb közösségi farmok. Ezeken a településeken hozzájuk hasonló „gondolkodású és tapasztalatú” gazdákat vontak be a programjukba. Így ma már akár nyolcszáz előfizetőt is ki tudnak szolgálnak, vagyis háromszázzal bővíthetik a jelenleg nagyjából ötszázas létszámot. Az új kertek kialakítását segíti az országosan ismert biokertész, Székely Gyöngyvér is, illetve beszállt a MyFarm projektbe Mautner Zsófi is, aki a közlemény szerint ettől az évtől „aktívan részt vesz az értékteremtésünkben” is.

Az új kertek indulását az újonnan alapított MyFarm Gazda Alapítvány biztosítja. Az alapítvány és az egész kezdeményezés célja a minél több környezettudatos kert létesítése, olvasható a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!