A katari emír kiszállt, Hernádi Zsolt beszállt a Kopaszi-gát projektbe

2021. február 11. – 12:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly Karácsonykor történt a váltás, a katari befektető a Balettintézetet továbbra is fejleszti, de a Kopaszi Gát Kft. immár Garancsi István, Hernádi Zsolt és Scheer Sándor tulajdonában áll.

Sheikh Hamad Bin-Jassim Bin-Jaber Al Thani (az angolszász sajtó rövidítését átvéve HBJ) volt katari miniszterelnök Katar leggazdagabb embere. Egyedül az Al-Mirqab elnevezésű, német gyártású luxus-jachtja 250-300 millió dollárt érhet. A kalifa ellentmondásos személyiség, botrányok is bőven fűződnek a nevéhez, de hozzá kapcsolódik az egykoron szegény Katar gazdaságának felvirágoztatása.

HBJ, illetve a hozzákapcsolódó üzleti csoport egy luxemburgi befektető társaságon keresztül Magyarországon is aktív, benne volt a Kopaszi-gát projektben is. A katari Constellation-csoport azonban kiszállt a XI. kerületi projektből, de továbbra is fejleszti az Andrássy úti Drechsler-palotát (a Balettintézet egykori épületét).

A katari királyi család hazai befektetéseire rálátó forrásunk szerint a Constellation Hungary (CA) SA a koronavírus miatt döntött úgy, hogy felülvizsgálja magyarországi portfolióját és ennek keretében értékesíti a Kopaszi Gát Kft.-ben lévő részesedését (a deal 40 százalékot érintett). A tárgyalások után a CA elfogadta a 4Z Investment Zrt. ajánlatát, amely így 26 százalékos tulajdonosa lesz a budapesti Kopaszi-gát üzemeltetés és fejlesztését végző társaságban.

Az Opten adatai szerint a Kopaszi Gát Kft. 2020. december 22. óta már kizárólag hazai befektetők kezében van, a végső haszonhúzók Garancsi István (50,03 százalék), Hernádi Zsolt (33,33 százalék), Scheer Sándor (16,63 százalék). Hernádi Zsolt az említett 4Z Investments Zrt-n keresztül szállt be a cégbe. Mivel a Kopaszi-gát fejlesztésének legismertebb projektje éppen a Mol székházának ideköltöztetése, Hernádi Zsolt magánbefektetése és a cég új irodaháza összeférhetetlenségi kérdést vet fel, ezzel kapcsolatban megkerestük a Molt.

A Mol Nyrt. a Telex.hu kérdésére csak ennyit közölt:

„összhangban a nemzetközi pénzügyi jelentési előírásokkal valamint az Európai Unió piaci manipuláció és bennfentes kereskedelem szabályaival és megfelelve a Mol Nyrt. Igazgatóság Ügyrendjével, a tulajdonszerzésről a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt hivatalosan tájékoztatta a társaság igazgatóságát.”

A történet előzménye, hogy a Mol 2017-ben megvásárolta a Kopaszi Gát Kft-től a Mol-csoport új székházának, a Mol Campus-nak helyet adó földterületet. 2018-ban pedig 70 lakást is vásárolt annak érdekében, hogy a nem magyar munkavállalóinak kedvezményes lakhatást biztosítson. Jelenleg a Mol és a Kopaszi Gát Kft. között nincs üzleti kapcsolat, például bérleti szerződés – erősítette meg forrásunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!