Magyar tulajdonosa lett a 300 milliárd forintnyi közbeszerzést nyerő osztrák cégnek

2021. február 9. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aczél Zoltán lett annak az osztrák cégnek a tulajdonosa, ami az elmúlt években sorra nyerte az állami út- és vasútépítési tendereket. A Belfry a Mészáros-csoporthoz és Szíjj Lászlóhoz is több szálon kapcsolódik a G7.hu szerint.

A Belfry 2016 és 2018 között összesen mintegy 300 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, de ekkor még egy bécsi ügyvéd nevére volt bejegyezve a magyarországi vállalkozáscsoport, írta a G7.hu. A Belfry szinte mindig az orosz–osztrák tulajdonosi körben lévő Strabaggal együtt alkotott konzorciumot, úgy tűnt, hogy ez a cég biztosítja a NER-rel való kompatibilitást. Több jel is utalt arra, hogy a Belfry valódi irányítója Aczél Zoltán, de eddig a cég cáfolta, hogy nekik dolgozna.

A Válasz Online már korábban elég egyértelműnek látta, hogy a Belfry valójában Aczél tulajdonában van, másfél évvel ezelőtt azt írták, hogy a Belfry Holding GmbH új tulajdonost kapott: azt az AZH Beteiligungs GmbH-t, amely egy további áttételen keresztül már egyértelműen Aczélé.

A Belfry összesen nyolc közbeszerzésen nyert, hétből a Strabaggal együtt indult. Alvállalkozóikként pedig Szíjj László és Mészáros Lőrinc cégei tűntek fel náluk. A G7 azt írta, hogy azt nehéz megmondani, hogy a közbeszerzésekből, melyik céghez mennyi jutott, mert szinte mindig konzorciumban pályázott, de a Rákos–Hatvan-vasútvonal vállalkozási szerződéséből kiolvasható, hogy ott 19 százalékos a Belfry részesedése, bár a cégnek korábban nem ismert vasúti munkája.

Az Aszód és Hatvan közötti vasútvonal felújításaFotó: Máthé Zoltán/MTI
Az Aszód és Hatvan közötti vasútvonal felújításaFotó: Máthé Zoltán/MTI

A Belfry legutóbb 2018-ban nyert közbeszerzésen, de a cégcsoport öt vállalkozása így is jól teljesít, 2019-ben 4,3 milliárd forintos nyereséget értek el. A Belfry-cégek kiemelkedően nyereségesen működtek, nagyon magasnak számító 13 százalékos profitrátát értek el az építőiparban. Egyébként kevés munkavállalójuk van, 2019-ben még csak 52-en dolgoztak ott, ez nőtt aztán 76 főre.

A Belfry osztrák anyacégének van egy közös vállalkozása Horvátországban: a Szíjj Lászlóhoz tartozó Duna Aszfalttal közösen az NK Osijek eszéki fociklub szponzoraként is fellép (Magyarországon pedig a Puskás FC egyik támogatója). Az is érdekes lépés volt, hogy a Belfry elutalt 140 ezer eurót az R-Post-R nevű helyi médiacégnek, amely ebből támogatta a Fidesz szlovén szövetségese, a Janez Janša vezette SDS pártot. Mivel a Belfry üzletileg nincs jelen Szlovéniában, az eset kapcsán a szlovén ügyészség vizsgálta az SDS-hez köthető médiacégek külföldi finanszírozását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!