Parragh: Akkor lesz gazdasági nyitás, ha 3-4 millió embert beoltottak

2021. február 7. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdaság újraindításáról és az ebből következő folyamatokról beszélt vasárnap több magyar gazdasági vezető is. Varga Mihály pénzügyminiszter 4-5 százalékos GDP-növekedést vár 2021-ben, és Parragh László is gyors talpraállásra számít a nyitás után.

A kifizetett kormányzati támogatásoknak köszönhetően 4-5 százalékos gazdasági növekedés lehet idén Magyarországon – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Itt arról beszélt, hogy 2020 kétarcú év volt a magyar gazdaság szempontjából is: az első két hónap a tervek szerint alakult, 4 százalék körüli növekedéssel, majd márciustól óriási visszaesés következett, amire a magyar gazdaságpolitika a járvány hatásaival leginkább sújtott szektorok támogatásával, adócsökkentéssel, bértámogatással, a beruházások ösztönzésével reagált.

Ezzel párhuzamosan Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara (MKIK) elnöke az M1-nek azt mondta: gazdasági nyitásra akkor lesz lehetőség, ha a lakosság felét beoltották, ami 3-4 millió oltást jelenthet. „A nyitás után a gazdaság nagyon gyorsan talpra áll majd, és erre is készülni kell” – mondta, megemlítve a turizmus nyárra várható berobbanását. A válság előtti szintjére a gazdaság 2022-re kapaszkodhat vissza szerinte.

Hasonlóan optimista szellemben nyilatkozott Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az M1-nek. Szerinte „a jó kormányzásnak és az erős, ütésálló gazdaságnak köszönhetően kezelhető a 2020-as év, megvan az újraindulás sőt, a visszapattanás lehetősége”.

A kis- és középvállalkozásoknak (kkv) kínált, kamatmentes, 10 millió forintos gyorskölcsönről Varga Mihály azt mondta: a kormány célzottá tette a segítségnyújtását, hogy a legsérülékenyebb ágazatok, különösen a turizmus és vendéglátás megfelelő támogatást kapjon. Parragh Lászlótól tudtunk meg részleteket ennek technikai lebonyolításáról: eszerint a jogosultak körét valamilyen automatizmussal határozzák meg, feltehetően a tevékenységi számok (teáor) alapján. Mindenképpen ebbe a körbe tartoznak a vendéglátás és a turizmus vállalkozói, illetve ezek kiszolgálói: például a taxisok, beszállítók.

Parragh az interjúban odaszúrt ugyanakkor a budapesti városvezetésnek, aggályosnak nevezte ugyanis a budapesti turizmus szerkezetét, és károsnak nevezte a buliturizmust. Úgy vélte, a magasabb színvonal felé lenne érdemes mozdulni, ez pedig szerinte a kerültek polgármestereinek felelőssége is a helyi szabályozásokon keresztül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!