100 emberből eddig 3 kapott oltást az EU-ban, az USA-ban 10, a briteknél pedig 15

2021. február 3. – 15:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió 100 milliárd eurós (kb. 35 ezer milliárd forint) veszteséggel számolhat az oltási kampányok elhúzódása miatt, írja a Bloomberg.

Az uniót várhatóan nagyobb veszteségek érik emiatt, mint például az Egyesült Királyságot vagy az Egyesült Államokat. Jelenleg az unió gazdasága körülbelül a vírus előtti szint 95 százalékán működik, a Bloomberg számításai szerint emiatt heti 12 milliárd euró veszteség éri a közösséget.

Ha az oltási kampányok ebben az ütemben haladnak, akkor az EU több ideig lesz kénytelen fenntartani a lezárásokat, mint Amerika vagy a britek. A Bloomberg szerint az EU-ban eddig 100 emberből átlagosan 3-at oltottak be, míg ugyanez a szám az Egyesült Államok esetében 10, míg az Egyesült Királyságban 15. Emiatt a másik két országban hamarabb indulhat meg a gazdasági fellendülés, mint az unióban.

Az EU a vakcinakínálat növekedését jósolja a második negyedévben, és továbbra is azt tervezik, hogy a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltják nyárra. Ha ez mégsem következne be, az a mediterrán országokat – pl. Olaszországot, Spanyolországot, Görögországot – különösen hátrányosan érintené, hiszen náluk kiemelkedően fontos a turisztikai szektor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!