Nyomkövetőt kell viselnie az adócsalással vádolt húsipari vállalkozónak és fiának

2021. február 2. – 11:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban levehették, de most visszakerül a Kiskunfélegyházán húsüzemet működtető olaszokra a lábperec.

Az ügyészségi indítványnak megfelelően a Szegedi Ítélőtábla elrendelte a mozgást nyomon követő technikai eszköz alkalmazását egy húsipari cég költségvetési csalással vádolt tulajdonosával és annak fiával szemben – adta hírül az MTI. Az olasz Pini-család tagjainak ügyéről, korábban az Indexben írtunk nagyobb anyagot.

A Kecskeméti Törvényszék bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat büntetőeljárást 110 vádlottal szemben, akik a vádirat szerint 6,1 milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

Az ügy központi része az olasz húsipari csoport kiskunfélegyházai húsipari cége, a valaha a magyar sertések negyedét feldolgozó Hungary-Meat, de mivel a társaság irányítói egyúttal több külföldi cégnek is tulajdonosai, ezért az adóhivatal és a főügyészség nemzetközi szervezetek – így az Europol és az Eurojust – bevonásával, külföldi hatóságokkal együttműködve göngyölítette fel az ügyet.

A vádirat szerint a Bács-Kiskun megyében vágóhidat működtető cég (Mohács mellett Magyarországon Kiskunfélegyháza volt a másik kiemelt kapacitás) kisebb mértékben saját munkaerőt, nagyrészt pedig alvállalkozókat vett igénybe. Utóbbiak a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. Ténylegesen azonban munkaerő-kölcsönzésről volt szó, vagyis az alvállalkozói szerződés valótlan tartalmú volt. Ennek az volt a célja, hogy a foglalkoztatottak után az adó és a járulék megfizetését elkerüljék, valamint a húsipari cégnek áfás költségszámlákat produkáljanak.

A húsipari cég irányítói olyan vállalkozókat vettek igénybe, akik fiktív számlákkal kerülték meg az adófizetést, a munkavállalókat pedig a tényleges fizetésüknél kisebb összegre jelentették be, így csökkentve járulékköltségeiket. Az alkalmazottak fizetésének egy részét ráadásul „adómentes” utalványban adták, amit szinte azonnal vissza is váltottak készpénzre, további adóforintokat csalva el a költségvetésből.

A vádlottak a 6,1 milliárd forintos kárösszeget a vádemelés előtt önként visszafizették az adóhatóságnak. Az eljárás során negyvenhét – köztük egy külföldi – vállalkozással szemben rendeltek el büntetőjogi intézkedést: pénzbírságot, illetve cégmegszüntetést.

Korábban a társaság az egyik legsikeresebb hazai húsipari cég volt, mert nagyon sok terméket tudott eladni Ázsiába, így Kínába is. A kínaiak, hongkongiak, tajvaniak hatalmas sertésfogyasztók (itt esik meg a világ disznóinak a felét), ezért Kína jelentős importra szorul. Kínai vevőt szerezni azért is főnyeremény egy európai gyártónak, mert az Európában nehezen eladható részek, a különböző cupákok, a fej, a farok, a nyak,a láb a kínai fogyasztók egyik kedvenc csemegéje

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!