Ha nem is bajba jutott gazdáknak, de egy gazdának tényleg segített a KKM

2021. február 2. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiderült, hogy az elhíresült külügyi alma- és krumpliosztáshoz egyetlen (fideszes) gazdától vették a terményt.

Amikor a magyar kormány erősen támogatja a hozzá közelieket, legyen szó autópályaépítésről, kommunikációs feladatokról, hirdetésekről, gyakran elhangzik az érv, a nyugati országok is támogatják a saját vállalkozóikat. Ez alighanem így is van, csak a protekcionizmus nem teljesen egyenlő a barátok helyzetbehozásával.

E mintázat izgalmas elemét ismertette most az Átlátszó, amikor bemutatta: Menczer Tamás KKM-államtitkár korábban arról beszélt, hogy bajba jutott szabolcsi gazdákat segített a tárca azzal, hogy a karácsonyi időszakban krumplit és almát vásárolt.

Az Átlátszó (és a 24.hu) adatokat kért a vásárlásokról, és kiderült, hogy valójában a tárca egyetlen gazdától, Rácz Imre Istvántól vett krumplit és almát.

A tárca ezer zsák 10 kg-os burgonyát, valamint ezer 7 kg-os tálca almát vett Rácz Imrétől, összesen 2,5 millió forintért. Rácz húsz éve a Fidesz tagja, a 2018-as országgyűlési választáson a párt országos listáján is szerepelt. Ő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, valamint a Fidesszel választási szövetségre lépett Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) megyei elnöke.

A 24.hu telefonon elérte a gazdát, aki elmesélte, hogy ő kötött szerződést egyéni vállalkozóként a minisztériummal, és maga kereste meg a tárcát, ahogyan a szabolcsi önkormányzatokat is ötletével, ami arról szólt, hogy a karácsonyi élelmiszercsomagokhoz szívesen biztosítana magyar terményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!