A Google kártérítést fizet nők és ázsiaiak megkülönböztetése miatt

2021. február 02. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

A cég semmit nem ismer el, de le akarta zárni a 4 éve húzódó ügyet.

A Google 2,6 millió dolláros (közel 800 millió forintos) kártérítést fizet 5500 munkavállalójának és olyanoknak, akik egykoron munkára jelentkeztek a céghez, de nem nyertek felvételt – írta meg a társaság közleménye után a Yahoo Finance. A büntetés ugyan látszólag magas, de a Google körülbelül egy óra alatt termel ennyi profitot.

A 130 ezer embert alkalmazó társaság valójában egyáltalán nem ismeri el, hogy azért nem vett fel jelentkezőket, mert ázsiaiak voltak, ahogy azt sem, hogy a bérezésnél a nőket, illetve az ázsiaiakat hátrányosan különböztette meg, közleményük szerint ennek az alapja mindenkor a teljesítmény volt.

Ugyanakkor a négy éve tartó vizsgálat mind a cég kaliforniai (Mountain View) központjában, mind a Washington államban, Seattle és Kirkland városokban található irodákban talált erre utaló jeleket.

Az egyéni bejelentés után induló munkaügyi vizsgálat a cég 2014 és 2017 közötti bérezési gyakorlatát vizsgálta. A most megkötött megegyezés (settlement) értelmében a vállalat 1,35 millió dollárt fizet ki 2500 női informatikusként a feltételezett és tagadott diszkriminációért.

Ennél valamivel kisebb, 1,23 millió dollár jár olyan nőknek és ázsiaiaknak (1700 fő), akik korábban állásra jelentkeztek. Végezetül a cég felállít egy évente 250 ezer dolláros alapot a következő öt évben erre a célra, ha a korábbi hasonlatnál maradunk, ez a társaság hét perc alatt megkeresett nyeresége.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!