2020-ban a korábban vártnál kevésbé esett az euróövezet gazdasága

2021. február 2. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az utolsó negyedév a vártnál már jobb gazdaságot hozott.

A 2020-as év egészében szezonális és naptári hatással kiigazítva az euróövezetben 6,8 százalékkal csökkent a GDP az előző évhez képest. Elsőre nem jó hír, de mégis az, mert ez érdemben jobb szám, mint az ismert előrejelzések. Az Európai Bizottság például 7,8 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap pedig 7,2 százalékos visszaesést tippelt.

A teljes EU-ban, vagyis a 27 tagországot együtt tekintve, 2020-ban 6,4 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. A koronavírus-járvány és a terjedését fékező intézkedések miatt 2020 gazdasági visszaesése, az adatrögzítések kezdete, 1995 óta nézve is, a legsúlyosabb visszaesést mutatta.

A gazdaság egyfajta hullámzást mutatott, az első negyedévben még növekedett, majd a márciusi és áprilisi teljes lefagyás miatt a második negyedév összeomlással járt, a nyár újra jó eredményekkel jött el, de a második hullám miatt a negyedik negyedév is lassú gazdaságot hozott, de azért a gazdaság már kicsit megtanult együttélni az új körülményekkel.

Az eurós országok közül minden országban csökkent a GDP. Spanyolország gazdasága szenvedte el a legsúlyosabb, 9,1 százalékos visszaesést, majd Ausztria következik 7,8 százalékkal és Olaszország 6,6 százalékkal. Németországban 3,9 százalékkal, Franciaországban pedig 5,0 százalékkal csökkent a hazai össztermék. Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslést két hét múlva, február 16-án teszi közzé az Eurostat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!