Norvég szuverén alap: minden pénzük olajból van, de most kiszálltak az iparból

2021. február 1. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég nyugdíjalap bejelentette, hogy eladta az olajkutatással és olajtermeléssel foglalkozó cégek részvényeit.

Norvégia nem egy népes ország, ám az ötmillió állampolgár állami nyugdíjalapjában eszméletlen mennyiségű pénz, több mint 1300 milliárd dollár pihen. Igen szemléletes, ha ránézünk az alap honlapjára, ahol a norvég koronában 11 ezer milliárdos alap vagyonát egy számláló mutatja, itt látható, hogy nő a vagyon minden másodpercben.

Az összeg ma fejenként 260 ezer dollár, vagyis 80 millió forint. Nem csoda, hogy az alapról sok vita zajlik az országban, időről, időre vita tárgya, hogy a szénhidrogén-bevételekből mennyit tartalékoljon az állam a jövőre és mennyit használjon fel a folyó évi költségvetésében, de az is, hogy nem veszélyes-e a magas tőzsdei kitettség (a pénz döntő része mindig részvényekben fekszik), de persze az is, hogy a korábban sok olajcégbe, illetve dohánycégbe fektető alaptól mi az etikus befektetés.

Az alap valójában több alap, de jellemző ezekre, hogy a hivatalos elnevezés helyett a mai napig olajalapként forog leginkább a neve. Az MTI híre jelzi, hogy a nyugdíjalap befektetései tavaly 124 milliárd dollár hasznot termeltek, húsz év alatt ez volt a második legjobb adat (ez az érték nem sokkal kevesebb, mint a teljes magyar GDP).


Az alap most azt közölte, hogy tavaly eladta az olajtermeléssel és kutatással foglalkozó cégekben lévő, megmaradt mintegy 9 milliárd dollárnyi részvényhányadát. Ezzel a lépéssel a norvég alap lezárta azt a már évek óta zajló folyamatot, aminek a keretében fokozatosan kiszállt abból az ágazatból, ami több mint fél évszázadon át alapvetően meghatározta a norvég gazdaságot.

A lépés azért annyiban erősen álszent, hogy az alap valójában továbbra is benne van az olajágazatban, mert megtartott részesedéseket az olyan integrált olajvállalatokban, mint például a Royal Dutch Shell, másrszt Norvégia fő bevételi forrása továbbra is a szénhidrogénipar, elsősorban a földgáz.

A nyugdíjalap vagyonán belül a részvények aránya 72,8 százalékra nőtt a múlt év végére az egy évvel korábbi 70,8 százalékról, a kötvényeké 26,5 százalékról 24,7 százalékra csökkent, az ingatlanoké pedig 2,7 százalékról 2,5 százalékra mérséklődött. A norvég nyugdíjalapnak a világ 74 országának csaknem 9200 cégében vannak befektetései, a világ összes részvényének mintegy 1,5 százaléka van a tulajdonában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!