Gerendaiék javaslatcsomaggal állítanák meg a csődhullámot a vendéglátásban

2021. február 1. – 20:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Javaslatcsomagot állított össze a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE), amiben több budapesti étterem vezetője, illetve többek között a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László is aláírt Gerendai Károllyal együtt.

A 24.hu-hoz eljuttatott, elsősorban Varga Mihály pénzügyminiszternek és a Miniszterelnökségnek szánt csomag azzal indul, hogy súlyos helyzetbe került a hazai vendéglátás, tömegesen szűnnek meg a munkahelyek az éttermekben, szállodákban, turisztikában egyaránt, és csődhullám van folyamatban, amit meg kell állítani.

Az MGE szerint „nagy szükség van az ágazat életben tartását célzó hatékony és átfogó programra. Ez közös ügy – és nem csak a vendéglátóiparé. Érinti a beszállítókat, termelőket, a vendégeket, az egész társadalmat.”

A Magyar Gasztronómiai Egyesület az alábbi ötletekkel mentené meg a helyzetet:

  • a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása,
  • a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig,
  • a bértámogatás mértékének 75 százalékra emelése,
  • bértámogatás biztosítása az újranyitást követő legalább 2-3 hónapban is,
  • a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre,
  • a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is,
  • vendéglátó vállalkozások számára a számlával igazolt alapanyag-beszerezések kompenzálása a novemberi korlátozásokkor keletkezett károk miatt,
  • rezsitámogatási program kidolgozása 2021-re a közműszolgáltatók bevonásával,
  • legkésőbb március 1-től, de minél előbb kezdődő fokozatos megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével,
  • a vállalatok által igénybe vett éttermi szolgáltatás után fizetendő extra közterhek eltörlése,
  • az elvitelre és házhoz szállítással értékesített ételek és alkoholmentes italok 5%-os áfakulcsának megtartása,
  • a Cafeteria adótartalmának csökkentése.

Ők írták alá

Andrusch Péter (Alabárdos étterem), Ádám Csaba (Olimpia étterem), Auguszt Arató Auguszta (Auguszt Pavilon), Auguszt Arató Flóra (Belvárosi Auguszt), Auguszt Olga, Bernát Dániel (Szaletly/ volt Rézkakas), Cseh János (konyhafőnök, vendégátóipari tanácsadó), Fülepi Kálmán (Kami kisvendéglője), Gerendai Károly, Haris Gergely (Haris Park), Huszár Krisztián (vietnamigulyas.hu), Juhász Gábor (Promontor/Castan Group), Kálmán Zoltán (Jardinette), Kerekes Sándor (Gléda étterem), Kovács László (elnök, Magyar Vendéglátók Ipartesülete), Mogyorósi Gábor (vietnamigulyas.hu), Molnár Tamás (elnök, MGE), Palotai Csaba (munkanélkülivé vált szakács), Szabó Dániel (Szaletly), Szalontay Tamás (Szaletly), Takács Lajos (Paulaner söröző), Vajda Pierre (szakíró), Vomberg Frigyes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!