Egykori szovjet ingatlanok rohadnak gazdátlanul a fővárosban

2021. február 1. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zavaros jogi helyzetben, lakatlanul áll több egykori orosz tulajdonú lakóház és szálloda Budapesten.

Az egykori szovjet tulajdonú budapesti ingatlanokról írt összeállítást a HVG.

Mint a lap írja, a rendszerváltás után harminc évvel is sok olyan, orosz érdekeltségű épület van Budapesten, amelyek magyar állami telken vannak. Felújításukra nincs pénz, az oroszok mégis ragaszkodnak hozzájuk.

A Hungária körúton például harminc éve áll üresen egy több mint százlakásos tömb. A szellemházban egykor Magyarországon állomásozó szovjet tisztviselők és hozzátartozóik laktak. A lakók 1991-ben kiköltöztek, az épület azóta üresen áll, az állaga egyre romlik.

A Hungária körúti épület a Google Street View 2019. augusztusi felvételén
A Hungária körúti épület a Google Street View 2019. augusztusi felvételén

A lakások a Szovjetunió felbomlása után az Oroszországi Föderáció, ezáltal az orosz nagykövetség tulajdonába kerültek, a telek azonban, ahogyan a rendszerváltás előtt, most is a magyar államé maradt. A tulajdoni lap szerint a telek tulajdonosa kisajátítással 1991-ben a magyar állam lett, az oroszokat tartós földhasználati jog illeti meg.

Nem ez az egyetlen üres, leromlott állapotú ingatlan Budapesten, amely magyar állami telken, de orosz tulajdonban van. Ilyen például a Stefánia úti volt Aeroflot Szálló is. Itt nem az orosz nagykövetség, hanem a valaha volt legnagyobb légitársaság az épület tulajdonosa. A szálloda azonban tíz éve bezárt, az épületben harminchat vendégszoba és száz ágy van.

Korábban ugyan történt egy rendezési kísérlet, amely történet szálai az elhíresült moszkvai magyar Kereskedelmi Központ (Kerki) botrányos eladásáig vezetnek. A magyar állam cserélni szeretett volna, a kinti telek és az itteni telkek tulajdonjogait cserélte volna ki az oroszokkal, de attól a másik fél elzárkózott.

Így, miközben Magyarországon is sokaknak gond a lakhatás, ezek a lakások azóta is gazdátlanok, és állapotuk csak romlik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!