Zuckerberg nem járt sikerrel, jöhet a netes óriásokat sarcoló médiakódex Ausztráliában

2021. január 31. – 08:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tudta lebeszélni Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője az ausztrál kormányt arról, hogy bevezesse a médiapiacot szabályozó kódexet – írja az MTI. Ez az a készülő szabályozás, ami

rákényszerítené a Google-t és a Facebook-ot, hogy fizessen a helyi sajtóorgánumoknak a tartalmaik után.

Josh Frydenberg kincstárnok közölte vasárnap az ABC televízióval, hogy Mark Zuckerberg a minap tárgyalt vele és Paul Fletcher tájékoztatási miniszterrel.

„Ez nagyon építő szellemű megbeszélés volt, de... Mark Zuckerberg nem győzött meg arról, hogy változtassunk a döntésen” – mondta Frydenberg részletekbe nem bocsátkozva. A kincstárnok szerint korábban Scott Morrison miniszterelnök tárgyalt Satya Nadellával, a Microsoft elnök-vezérigazgatójával. Frydenberg szerint amennyiben a szabályrendszer folytán gondok adódnak a Google szolgáltatásaival, akkor a Microsoft Bing keresője konkurenciát jelenthet majd neki.

Ez nem lenne meglepő, ugyanis korábban a Google már lebutította a szolgáltatását Franciaországban, ahol egy hasonló szabályozással próbálkozott az állam. A dolog vége aztán az lett, hogy a Google megegyezett több francia kiadóval, hogy fizetni fog nekik.

Az ausztrál kormány hónapok óta tervezi, hogy rákényszeríti a Google-t és a Facebookot, hogy fizessen kompenzációt a felületein megjelenő sajtótartalmakért. A terv azzal összefüggésben kerülhetett napirendre, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkentek a sajtó reklámbevételei, miközben

globálisan évek óta zajló folyamat, hogy a hirdetési piac egyre nagyobb százalékát fölözik le a netes óriáscégek olyan tartalmak révén, amelyeket más szereplők, például újságok állítanak elő.

A médiapiaci kódexet várhatóan már február közepén elfogadják.

A Google és a Facebook igazságtalannak tartja a jogszabályt. Azzal fenyegetőztek, hogy hatályba lépése esetén korlátozni fogják az ausztrál felhasználók számára a szolgáltatásaikat.

A Google kilátásba helyezte, hogy megszünteti a keresőmotorjához való hozzáférést Ausztráliában, a Facebook pedig azzal fenyegetőzött, hogy megfosztja az ausztrál felhasználókat attól a lehetőségtől, hogy külföldi és helyi híreket osszanak meg a Facebook-oldalaikon. Scott Morrison közölte, hogy a kormánya nem fog reagálni az effajta fenyegetésekre, és emlékeztette az internetes vállalatokat, hogy Ausztráliában a kormány hoz döntéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!