A Google megegyezett több francia kiadóval, fizetni fog a hírek megjelenítéséért

2021. január 21. – 13:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több francia újság kiadója is megegyezett a Google-lel, így a techóriás mostantól fizetni fog az újságok cikkeinek megjelenítéséért – írja a Reuters. A kereteket a Google a francia kiadók lobbiszervezetével, az Alliance de la presse d'information générale-lal (APIG) dolgozta ki, de minden lappal külön-külön köt szerződést. Néhány napilappal (például Le Figaro, Le Monde) már meg is egyeztek, de az AFP-vel és több magazinkiadóval még mindig egyeztetnek.

A Google sokáig nem akart fizetni az újságoknak. Volt, hogy szinte teljesen lebutította Franciaországban a hírkeresőjét. A vállalat azzal érvelt, hogy miért fizessen, ha segít olvasókat terelni az egyes újságokhoz.

Erre a francia hatóságok azt felelték, hogy ez így kevés, hiszen a kiadóknak nincs nagyon választásuk, mert a Google uralja a netes keresőpiac 90 százalékát.

Franciaország az első EU-s tagállam, amelyik új szabályokat vezetett be a szomszédos jogokkal kapcsolatban. Ez gyakorlatilag az újságok kiadóinak szerzői joga, ami kötelezi a digitális platformokat (például Google, Facebook), hogy fizessenek, vagy legalább egyeztessenek a hírekért, amit megjelenítenek az oldalaikon.

A megegyezés alapján a francia újságok, amikkel megállapodtak, hozzáférést kapnak a Google News Showcase-hez, amivel a cég újságokat támogat. Emellett a lapok dönthetnek, hogy mennyi hozzáférést adnak a cikkekhez, vagy hogy a Google mennyit mutathat az előnézeti verzióban.

Az előfizetős oldalak így néhány cikket ingyen kiadhatnak az olvasók számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!