Történelmi gyomrost vitt be az amerikai gazdaságnak a koronavírus-járvány

2021. január 28. – 21:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai gazdaság a második világháború vége óta a legsúlyosabb válságát élte át 2020-ban: a koronavírus-járvány kirobbanásának évében 74 éve nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökkent a hazai össztermék. A tavalyi negyedik negyedévben viszont a vártnál valamivel erősebb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közölt első becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 4,0 százalékos évesített ütemben bővült október-decemberben. Elemzők átlagosan 3,9 százalékos emelkedésre számítottak a harmadik negyedévben mért rekordnagyságú, 33,4 százalékos növekedés után.

Az MTI híre szerint a koronavírus-járvány egy hosszú, 11 évig tartó expanziónak vetett véget, amikor is átlagosan 2 százalékos ütemben nőtt az amerikai gazdaság. A tavalyi első negyedévben 5,0 százalékos, a másodikban pedig 31,4 százalékos évesített ütemben csökkent a hazai össztermék, majd ismét növekedési pályára állt a gazdaság.

A mély recesszió több tízmillió amerikait fosztott meg a megélhetést biztosító munkahelyétől, és az idei gazdasági kilátások még mindig borúsak. Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslést február 25-én hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!