A gyenge forint miatt is nőttek az átlagárak a használtautó-piacon

2021. január 25. – 11:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány megtörte a tíz éve növekedő magyar autópiacot, 2020-ban 3,5 százalékkal kevesebb tulajdonosváltás történt, mint egy évvel korábban. Tavaly 779 940 tulajdonosváltás történt összesen, vagyis a hazai autópark ötöde a járvány ellenére is gazdát cserélt. Ugyanakkor a magyar használtautó-piacon az átlagárak 2020. januártól decemberig 25 százalékkal, 2,48 millió forintról 3,11 millió forintra nőttek – derül ki a Használtautó.hu közleményéből.

Az oldalon indított keresések alapján 2020 kedvenc használt autója a Škoda Octavia volt, második a Ford Focus, az Audi A4 pedig a harmadik legkeresettebb volt. Az importált használt autók között az Opel Astra volt a legnépszerűbb, megelőzve a Volkswagen Golfot és a Ford Focust.

A kereséseknél még mindig jellemző a prémium márkákkal, elsősorban a BMW-vel, a Mercedesszel és az Audival kapcsolatos nézelődések aránya, egyre fontosabbnak tűnik azonban a fenntarthatósági szempont is. Már a használtautó-piacon is egyre népszerűbbek a hibrid és elektromos autók, amik a keresések 8 százalékát adják.

Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője azt írta, statisztikájuk szerint leginkább az 1 millió forint alatti és a 2-3 millió forintos autókat keresik a piacon. A 2-3 millió forintos kategóriában már hibrid és tisztán elektromos modelleket is lehet találni. Decemberben rekordszámú, több mint 36 millió keresést regisztráltak.

Szerinte az áremelkedés mögött az erősödő hazai keresleten túl más tényezők is állnak: egyrészt a forint gyengülése, másrészt az emissziós és biztonsági előírások miatt az új autók, valamint a külföldről érkező használtak ára is nőtt. Egyes modelleknél még az is előfordul, hogy az egy-két éves példány gyakorlatilag az újkori áráért értékesíthető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!