A 25 év alattiak adómentessége nem csodaszer, de itthon tarthatja a fiatalokat

2021. január 22. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti szokásos pénteki rádióinterjújában jelentette be, hogy a kormány 2022. január 1-től teljes szja-mentességet ad a 25 évesnél fiatalabb munkavállalóknak.

A kormányfő szerint a személyi jövedelemadó elengedése éves szinten hozzávetőlegesen 130-150 milliárd forint kiesést okoz majd a központi költségvetésnek, eddig ez az egyetlen támpont. Az Andersen Adótanácsadó Zrt. rámutatott: az összeg valószínűsíti, hogy járulékmentesség nem lesz. Ebben a cikkben arról írtunk, 290 ezer főt érinthet ez az intézkedés.

Úgy gondolják az Andersennél, hogy a tervezett intézkedésnek lesz hatása a fiatalok nagyarányú foglalkoztatására, de csodát nem várhatunk tőle. A 25 év alatti munkavállalók nettó fizetése nyilvánvalóan emelkedni fog, ami nagyobb mozgásteret ad a munkáltatóknak, hogy vonzóbb bércsomagot kínáljanak nekik.

„Önmagában azonban ez az intézkedés nem csökkenti a munkaviszonyhoz kapcsolódó költségeiket, és nem teszi őket motiválttá abban, hogy az egyébként fekete foglalkoztatási viszonyaikat átalakítsák és kifehérítsék” – állapította meg az adótanácsadó.

Szerintük a munkáltatók által fizetett járulékok csökkentése célszerűbb megoldás lenne, ez tenné a munkaadókat igazán érdekeltté a fiatalok alkalmazásában. Úgy látják, negatív hatások is várhatóak, mert mindenképpen torzítani fogja a munkaerőpiaci viszonyokat az a furcsa helyzet, hogy 25 év alatt többet lehet majd keresni, mint 25 év felett. Az Andersen szerint szakmailag visszalépés, hogy az eddig rendkívül koherens, egykulcsos szja-rendszer gyakorlatilag kétkulcsossá válik. Pozitívum viszont, hogy a fizetések emelkedése várhatóan több olyan fiatalt tarthat itthon, aki külföldi munkavállalásban gondolkodik. Az intézkedés ilyen hatását valószínűleg egyértelműen ki lehet majd mutatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!