Nincs elegendő mikrocsip, ezért leállt néhány Audi-modell gyártása a német gyárakban

2021. január 15. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alkatrészhiány miatt rövidített munkaidőre kényszerülnek egyes német autógyárak, írja az MTI.

Rövidített munkaidőre kényszerülnek a német autógyártók egyes üzemei az elektronikai alkatrészek szállítási fennakadásai miatt. Egyre nagyobb problémát jelent a német autógyáraknak az elektronikai alkatrészek hiánya. Emiatt lesz kénytelen az Audi is a németországi ingolstadti és neckarsulmi üzemekben mintegy tízezer alkalmazottat rövidített munkaidőben foglalkoztatni.

Az autóipar elektronikai alkatrészeinek ellátásában azért jelentkeznek fennakadások, mert a csipgyártó vállalatok egy része a koronavírus-válság alatt tavaly bekövetkezett autóipari leállások miatt átállt a szórakoztató elektronikai alkatrészek gyártására. Az ismét lendületbe jött autóipari termelés viszont emiatt kifogyott az alkatrészekből.

A Volkswagen már tavaly decemberben is jelezte az elektronikai alkatrészek ellátásában jelentkező fennakadásokat. „A hiány mostanra bennünket is elért” – közölte az Audi szóvivője. Az Audi emiatt neckarsulmi üzemében hétfőtől átmenetileg szünetelteti az A4 limuzin és az A5 kabrió gyártását. Az ingolstadti üzemben két gyártósor áll majd le, amelyeken A4 és A5 modellek készültek. A mintegy tízezer alkalmazott számára a rövidített munkaidő előreláthatólag január végéig tart majd.

A Volkswagen szintén hétfőn vezeti be a rövidített munkaidőt az emdeni üzemben előreláthatólag két hétre. Az üzemi tanács tájékoztatása szerint az intézkedés mintegy kilencezer alkalmazottat érint majd. Egyes munkaterületeken azonban továbbra is teljes munkaidőben dolgoznak majd az alkalmazottak, például a karosszéria-présüzemben és az elektromos autók új gyártósoránál.

A Volkswagen a wolfsburgi üzemben is néhány napra visszafogni készül a gyártást. A Daimler is rövidített munkaidőt vezet be a kompakt modelleket gyártó rastatti üzemben. Az üzemi tanács szerint hasonló intézkedésre kerülhet sor a brémai Mercedes-gyárban is. A BMW viszont még nem jelezte a rövidített munkaidő bevezetésének szükségességét. „Az elektronikai alkatrészek ellátása még nem okozott fennakadásokat termelőegységeinknél” – közölte a cég szóvivője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!