Megugrott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

2021. január 14. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen, a várakozásokat messze meghaladó mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 965 ezer volt a január 9-ével zárult héten, ami 81 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 784 ezret. Elemzők enyhe emelkedést, 795 ezres számot vártak.

A kérelmek számát valószínűleg az is emelte, hogy sokan újra jelentkeztek, miután a kongresszus december végén jóváhagyta az újabb gazdaságösztönző programot, amely révén egyebek között március 14-ig meghosszabbították a munkanélkülieknek járó heti plusz 300 dolláros (kb. 90 ezer forintos) segély kifizetését, illetve az állami munkanélküli támogatásokra nem jogosult személyeket, például az egyéni vállalkozókat megsegítő szövetségi programok működését.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 18 250-nel, 834 250-re kúszott fel a múlt héten. Egy évvel korábban még 214 250-en állt a mozgóátlag, írja az MTI.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a január 2-ával végződött héten 199 ezerrel, 5 millió 271 ezerre emelkedett. Elemzők sokkal jobb adatra, 5,061 millióra számítottak.

A munkanélküli segélykérelmek magas száma más egyéb adatokkal együtt azt sugallja, hogy az amerikai gazdaság teljesítményét visszavetik a vállalkozások működését akadályozó szigorú járványellenes intézkedések, valamint a fogyasztói kiadások csökkenése. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának tagjai arra számítanak, hogy az új koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése különösen nagy kihívást jelent a munkaerőpiac számára a következő hónapokban.

Az Egyesült Államokban az igazoltan megfertőződött emberek száma már átlépte a 23,5 milliót, a halottaké pedig a 393 ezret.

A járvány világban okozott gazdasági hatásait és a várható kilábalási stratégiákat a Telexikonban foglaltuk össze: