Sokkal lassabban lehet eladni a használt lakásokat a vírus miatt

2021. január 12. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen növekedett a használt lakások eladásához szükséges idő a Covid sújtotta tavalyi évben, mutatta ki az Otthon Centrum piaci elemzése, amely a forgási sebesség szempontjából vizsgálta a 2020-as évet.

Még úgyis a panelek keltek el a leggyorsabban, hogy az előző évhez képest átlagosan 24 nappal tovább voltak a piacon, míg a más társasházi lakások értékesítési ideje három héttel hosszabbodott meg. Ugyanakkor a vírus hatására megélénkült az agglomerációs családi házak piaca, Pest megyében az utóbbi tíz évben tavaly lehetett a leggyorsabban értékesíteni ezt az ingatlantípust.

A panel megy el a leggyorsabban, de az is lassult

Legrövidebb idő alatt továbbra is panelt lehet eladni, azonban 2019-hez képest jelentős mértékben, átlag 24 nappal, 93 napra nőtt az értékesítéshez szükséges idő. Mindenhol számottevően lassult a forgási sebesség, nőtt az értékesítési idő, de az előző évekhez képest változás, hogy hangsúlyos eltérések alakultak ki a különböző területek között.

A leggyorsabban Budapest belvárosi kerületeiben keltek el a házgyári technológiával készült lakások, ahol átlagosan 76 napra volt szükség az ingatlanok értékesítéséhez. Budán és a pesti peremkerületekben átlagosan majdnem két héttel hosszabb ideig tartott (88 nap), míg egy ingatlan gazdára talált. Szintén jól tejesítettek a régió központok (84 nap), ugyanakkor a többi megyei jogú városban és a kisebb városokban már három héttel hosszabb időre volt szükség (105 nap) a sikeres tranzakcióhoz, az agglomerációban pedig már majdnem négy hónapra.

A többi lakást is lassabban lehet eladni

A társasházi lakások értékesítési ideje is három héttel nőtt tavaly (109 nap). Ebben a kategóriában a fővárosi agglomeráció tágabb környezete és a régió központok szerepeltek a legjobban (100 nap). Budapest különböző városrészeinek értékei nagyjából azonosak, az értékesítés középértéke néhány nappal magasabb ennél (105-110 nap).

A kisebb megyei jogú városokban hasonló idő alatt cseréltek tulajdonost a lakások (110 nap), az ennél kisebb településeken viszont már több mint négy hónap kellett az értékesítéshez.

Az agglomerációs házakat gyorsabban elviszik

A használt családi iker- és sorházak esetében megfordult a trend, a tranzakcióhoz szükséges idő 172 napról 169 napra csökkent.

A Pest megyei agglomerációban jelentősen csökkent a családi házak értékesítéséhez szükséges idő. A kereken öt hónapos érték az elmúlt tíz év legalacsonyabb száma a térségben.

Sőt: Budapest külső pesti kerületeiben egy hónappal még ennél is kevesebbet kellett várni az új vevőre, ami szintén rekord alacsonynak számít. Budapest további városrészeiben (elsősorban Budán) és a megyei jogú városokban öt-öt és fél hónapot vett igénybe az ingatlanok értékesítése. Az ennél kisebb településeken jellemzően fél év körül alakult ez az érték.

Összegzés

A tavalyi adatokból elsősorban az látszik, hogy főként Budapestet érintette hátrányosan a vírus megjelenése. Legnagyobb mértékben a fővárosban változott a forgási sebesség átlagértéke, azaz itt kellett hosszabb idő az ingatlan eladásához.

Ezzel szemben a nagyvárosok környéki agglomerációk ingatlanpiaca szinte meg sem érezte a vírust: a családi házak iránti kereslet jelentősen nőtt, sőt a vírus megjelenése az elmúlt években fokozódó kiköltözési hullámot csak tovább erősítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!