Szerdán hét forinttal drágulhat a benzin

2021. január 11. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gázolaj ára is nőhet, de csak kisebb mértékben.

Szerdán emelkednek a hazai üzemanyagárak – írja a Holtankoljak.hu. A hét közepén a benzin átlagára bruttó 7 forinttal fog emelkedni, a gázolaj esetében az emelés mértéke várhatóan bruttó 3 forint lesz. Az átlagárak így a portál szerint a következőképpen alakulnak: 95-ös benzin: 377 Ft/liter, gázolaj: 396 Ft/liter.

A szakportál emlékeztet rá, hogy egy hét alatt 8 százalékkal drágult az olaj világpiaci ára (negyedéves viszonylatban már 26 százalékkal nőtt az ár). A Holtankoljak.hu szerint „nincs az a forinterősödés, illetve kereslet-visszaesés, ami megállíthatná a hazai üzemanyagárak emelkedését”.

A forint erősödése inkább a dollár gyengüléséből fakad, az Egyesült Államok belpolitikai helyzete miatt. Az árfolyam a héten már járt 290 forint alatt is, de heti változás minimális, hiszen a hét elején és a hét végén is 294 forintos szinten mozgott a dollár.

Más a helyzet a Brent árfolyamával. Itt rendkívül pozitívan értékelte a piac, hogy az OPEC-országok még nem emelnek a kitermelési kvótán, hiszen még nem látják, hogy a kereslet rendeződne a koronavírus okozta korlátozások miatt.

A hordónkénti ár ezért már a hét elején 51 dollár körül mozgott, ami mostanra már átlépte az 56 dolláros szintet. Eközben a hazai kereslet alacsony, és az előző év azonos időszakához képest is kevesebbet tankolunk.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!