Több mint 33 ezer dolláros árfolyammal ünnepli 12. születésnapját a bitcoin

2021. január 3. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

12 éves születésnapján is csúcsokat ostromol a bitcoin árfolyama, a szombati 33 ezer dolláros rekord után vasárnap reggel a 34 ezret is átvitte, majd a délelőtt folyamán 33 és 34 ezer dollár között mozgott az árfolyama. A kriptovaluta sorozatosan döntött történelmi rekordokat az elmúlt hetekben, csütörtökön 29 ezer dollárra ment fel, majd január 2-án átvitte a 30 ezer dolláros küszöböt, vagyis innentől számítva több mint 10 millió forintot ér egyetlen egység belőle (persze csak amíg össze nem omlik újra az árfolyam, ahogyan erre korábban akadtak példák).

A bitcoin története 2009. január 3-án kezdődött, vagyis éppen vasárnap van a 12. születésnapja. A legismertebb kriptovalutát a legenda szerint egy Nakamoto Szatosi álnevű, 36 éves japán férfi alkotta meg, akinek valós személyazonosságát senki sem ismeri. A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség, összesen 21 millió egység bányászható ki, vagyis az állománya egy ponton túl már nem növekszik, ezért jó menekülőeszköz (egyes vélemények szerint az aranyál is jobb erre a célra), részben ezzel összefüggésben a koronavírus okozta válság óta nő az árfolyama.

A bitcoin megtapasztalt már egy hasonló felívelést 2017-ben, amikor megközelítette a 20 ezer dolláros szintet, aztán néhány hónap alatt majdnem a negyedére esett vissza az árfolyama. A kriptopénzek árfolyamára általánosságban jellemző a nagy volatilitás, egyes elemzők a mostani bitcoinraliról úgy tartják, akár az 50 ezer dolláros szintet is elérheti és stabilan magasan maradhat az árfolyam, mások szerint viszont óriási buborék nő éppen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!