Csődök sorát várják Németországban a koronavírus miatt

Legfontosabb

2021. január 2. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos gazdasági következményeket és csődhullámot vár a második járványvédelmi zárlattól Németországban a DIW gazdaságkutató intézet elnöke. „Minél tovább tart a zárlat, annál több vállalat kerül lehetőségei határára és annál több lesz kénytelen csődöt jelenteni” – mondta Marcel Fratzscher, a berlini DIW (Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke az Augsburger Allgemeine című lapnak adott interjúban. Az interjút az MTI szemlézi.

Fratzscher véleménye szerint a második zárlatnak súlyosabb következményei lesznek a vártnál:

a kérdés nem az, hogy lesz-e csődhullám, hanem az, hogy mikor.

A csődök miatt a munkanélküliség is növekedni fog. A DIW elnöke szerint a munkaerőpiaci helyzet kedvezőtlenebb annál, amit a statisztikák mutatnak. Tavaly ugyanis közel 600 ezer társadalombiztosítási járulékot fizető alkalmazott veszítette el az állását. Ehhez jön még mintegy 850 ezer kisegítő (mini-job) foglalkoztatott, akik sem munkanélküli segélyre, sem részmunkaidős foglalkoztatási támogatásra nem tarthatnak igényt. Nagy veszteség érte emellett a mintegy két és fél millió önálló dolgozót is.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Markus Duesmann, az Audi vezérigazgatója valamivel optimistább. Ő a Süddeustche Zeitungnak azt mondta: szerinte az autóipar és a beszállítók túlélik a válságot, a vendéglátóipar és a rendezvényszervezés azonban nehéz helyzetbe kerül. Markus Duesmann nem tartja helyesnek az autóipar állami támogatását.

A koronavírus-válság megfosztott bennünket teljesen a nyereségünktől. Oké, rendben van. De ezt szinte minden vállalatunk – a gyártókat és a beszállítókat is beleértve – túl fogja élni. (…) Az, hogy mi elveszítjük forgalmunk tíz százalékát, az nem tragédia. Túltesszük magunkat rajta és minden megy tovább a régiben.

A vendéglátóipar és a rendezvényszervezők helyzetét ugyanakkor Duesman tragédiának látja. A menedzser szerint abban a szektorban nagyon sok cég végleg kénytelen lesz lehúzni a rolót.

A Frankfurter Allgeimeine Zeitungnak Gabriel Felbermayr közgazdász azt mondta: 600 ezer munkahely szűnhet meg Németországban. Szerinte a leginkább érintett szektorok a légiközlekedés, a turizmus és a kiskereskedelem lesznek.

Németországban a november elején bevezetett óvintézkedésekkel nem sikerült visszaszerezni az ellenőrzést a koronavírus terjedése felett, december első felére ismét exponenciális, robbanásszerű emelkedésnek indult a fertőződések száma. A német kormány ezért december 13-án újabb szigorításokat vezetett be. Csak az alapvető ellátáshoz szükséges üzletek tarthatnak nyitva, az iskolák online oktatásra térnek, be kellettt zárniuk a fodrászatoknak, kozmetikáknak és a tetoválószalonoknak.

Az új év első napján 12 690 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Németországban, az elmúlt 24 órában a járvány halálos áldozatainak száma 336 volt – közölte szombat reggel a Robert Koch Intézet (RKI). A közlés szerint az adatok értékelése nehéz, mert az év végi ünnepek alatt feltehetően kevesebben teszteltették magukat, és valószínűleg nem mindenhonnan érkeztek meg az eredmények. Egy héttel korábban, karácsonykor 14 455 új fertőzöttet és 240 halálesetet regisztráltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!