Nem változott az üzemanyagok biorészaránya

2021. január 2. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

A szakmai várakozásokkal szemben az év elején nem változott az üzemanyagok biorészaránya – írja a Népszava a Magyar Közlöny alapján. Nem változik a tavaly év elején meghatározott 6,1 százalék a megújuló alapú bioetanol-arány a benzinnél, a dízelek esetén a határérték 7 százalék marad.

A tavalyi részarány-emelés után – ami után az üzemanyag elnevezése E10-re változott, jelezve, hogy ötről tíz százalékra nőtt a megújuló arány felső határa –, sokan attól tartottak, hogy az néhány régebbi autótípusnál motorhibát okoz. Ezért a szakértők változatlanul alacsonyabb biorészarányú prémiumtermékek tankolását javasolták.

A bioetanol-arány múlt év eleji rögzítése csak néhány benzinüzemű gépjármű esetében növelte a motorhiba esélyét: erre visszavezethető eset máig nem jutott a MÁSZ tudomására – szögezte le a lapnak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Hozzátette: a benzin és a gázolaj biorészaránya már csak fejlett, második generációs termékekkel emelhető. Ezek bizonyosan nem növelik a motorkár kockázatát. Az új eljárások tömeges elterjesztése ugyanakkor fejlesztéseket és időt igényel.

Friss gazdasági témájú híreinkért kattintson ide >>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!