Egy hónappal később fizethetjük jövőre a súlyadó első részletét

2020. december 28. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

A gépjárművek után fizetendő súlyadó számos szabálya változik: 2021-től nem az önkormányzatok szedik be, hanem a NAV (és már idén áprilisban változott az, hogy a befizetett adó egyetlen forintja sem marad helyben, hanem az államkasszába folyik be a pénz). Ez azt jelenti, hogy aki például csoportos beszedéssel vagy rendszeres átutalással fizet, annak módosítania kell a beállított adatokat.

Az autósokat érintő változások között van az is, hogy jövőre a megszokottnál egy hónappal később fizethetik be a súlyadó első részletét – számolt be az RTL Klub híradója. A súlyadót, mint minden helyi adót, évente két részletben, eddig március 15-ig és szeptember 15-ig kellett megfizetni – 2021-ben azonban március helyett április 15. lesz az első részlet befizetésének a határideje. A második részletet már a megszokott szeptember 15-i dátumig kell rendezni.

A híradónak a NAV szóvivője, Kis Péter András elmondta: jövő év elején minden autós kap egy levelet az adóhivataltól, amiben három adatot közölnek vele: mennyi az adó összege, azt milyen számlaszámra és meddig kell befizetni.

Ami nem változik: a személyautó súlyadója továbbra is a teljesítménytől és a gyártási évtől függ. Egy átlagos új autó súlyadója évi 26 ezer, egy átlagos tízéves autóé évi 17 ezer forint, hangzott el a műsorban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!