Üzemképes Formula-versenyautót venne? Keresse az adóhivatalt!

2020. december 22. – 15:12

frissítve

Üzemképes Formula-versenyautót venne? Keresse az adóhivatalt!
Fotó: NAV

Másolás

Vágólapra másolva

Az élet és az állami adóhatóság online árverési felülete az ünnepek alatt sem áll meg. Idén arról már lekéstünk, hogy karácsonyra innen szerezzünk hasznos holmikat, de aki a koronavírus miatt egyedül tölti a szentestét vagy a szilvesztert, jobb híján akár óriási bevásárlásokat is csaphat az állami fenntartású online bolhapiacon. Az igazi nagy durranásra viszont január második feléig kell várni – legalábbis azoknak, akiknek van szabadon pár (tíz)milliójuk egy üzemképes versenyautóra vagy több mint százmilliójuk egy működő játszóházra és családi napközire, kettő az egyben.

Képzeljük el, hogy egyszeri jól menő fröccsöntő, kocsmáros-garázsboltos, mellfeltöltő vagy nepper kisiparosok vagyunk, netán helyettes államtitkárok vagy valamiképpen sikeres tagjai a magyar nemzeti stróman zéertének. Odaáll elénk egyszülött fiunk, hogy „apu-anyu, drága szüleim, úgy is mint férfi és nő, idén karácsonyra egy versenyautót szeretnék, olyan hamiltonos-schumachereset”. Netán mi magunk érezzük úgy, hogy nem elég menősködés már Porschéval, Teslával, valamilyen SUV-val vagy crossoverrel repeszteni a Hegyalja úton vagy a Szentendrein, hanem valami igazán extrémre vágyunk.

Nos, ilyenkor onnan jön a segítség, ahonnan a legkevésbé gondolnánk.

Az adóhivataltól.

Tudom persze, hogy a Használtautó.hu-n is van versenyautó kategória, de abban e cikk írásakor épp nincs együléses Formula-autó a kínálati listán. Biztos egyébként is megvan a maga módja, hogy ilyen autót szerezzünk, de mennyivel egyszerűbb az élet, ha magától az államtól vehetünk egy ilyet. Márpedig most, pontosabban pár hét múlva vehetünk, nem is egyet, akár hármat is.

A NAV online árverési oldalán – hogy mi ez és mire jó, arra majd később visszatérek azok kedvéért, akik még nem ismerik – a meghirdetett licitek között ugyanis

szerepel két, egyaránt 2002-ben gyártott Formula-Renault 2000 versenyautó (ez is és ez is 25 millió forintos kikiáltási áron), továbbá egy 2005-ös gyártású Formula BMW versenyautó, aminek 10 millió forintról indul a licitje.

Bár az együléses autóversenyek világáról úgy általában keveset tudok, és a súlyom alapján valószínűleg nekem egy kétülésesre átfaragott Formula-autó lenne igazán komfortos (vagy egy kamionverseny), ez a látvány azért megdobbantotta a szívemet, felidézve a kilencvenes évek rengeteg átvirrasztott éjszakáját, amit a Microprose F1GP2 játékával töltöttem a monacói utcai pályán, a Hungaroringen vagy az akkori 16 futam bármelyikén. Egyébként mindháromhoz odaírták előzékenyen azt is, hogy üzemképes, bár azt nem tudom, hogy a gyakorlatban ez mit jelent. De persze aligha azt, hogy miután kifizettük érte a súlyos milliókat (ideális esetben a kikiáltási ár feléért, vagyis 5 vagy 12,5 millióért is hozzájuthatunk), akkor nyomban beülünk, és szuperlágy abroncsokon nyomunk egy gyors kört Jászberénytől a Hungaroringig. Megtudni egyébként még van időnk: ezek az autók a NAV-nak még csak az úgynevezett Meghirdetett árverések kategóriájában szerepelnek, a licitálás csak január végén lesz.

Fotó: NAV
Fotó: NAV

Az adóhatóság több mint tíz éve értékesít online árveréseken köztartozások miatt, valamint vám- és bűnügyi eljárásokból fakadóan lefoglalt vagyontárgyakat, a kínálat ingóságok és ingatlanok széles tárházára terjed ki. A NAV tavalyi 2 milliárd forintos árverési bevételéből nagyjából 1,47 milliárdot – az előző évinél 5 százalékkal többet – a több mint húszezer online licitálás eredményezett. Az online árverési oldalon külön tüntetik fel a már futó és a jövőben induló árveréseket (ez utóbbiak vannak a Meghirdetett kategóriában).

Amikor ezt a cikket írom, a NAV-nál 38 ingóság árverezése van a futó kategóriában, kettő kivételével mindegyikre december 24-én este 9 óráig lehet licitálni. Szóval aki magányosan kénytelen a szentestét tölteni, ügyfélkapus regisztráció után könnyed kattintgatásokkal többtucatnyi, látszólag fölösleges cuccot vásárolhat, esetenként kifejezetten jó áron. Az mondjuk az adóhivatal árverésekkel foglalkozó munkatársainak fanyar humorára is utalhat, hogy ebből a 38 termékből 34 alkoholféleség, bár valószínűbbnek tartjuk, hogy egy italbolt zár alá vett készletét egyidejűleg lőtték fel az internetes világhálóra.

Van itt minden, ami a Zacher Gábor-i értelemben vett szem-szájnak ingere.

Viszkik, vodkák, abszint, gin, Metaxa és likőr mellett természetesen Jägermeister és Unicum is, igaz, utóbbi csak Next, ráadásul valamiért unicomnak írva (oké, az igazi unicumrajongók se tartják valódi unicumnak a nextet). A legtöbb italfajtából egy-két palacknyi a kínálat, de lokálpatrióta büszkeségtől dagadó mellkassal láttam, hogy szülővárosom 26 palacknyi pálinkával képviselteti magát a NAV árverésében. Az árakat szúrópróbaszerűen ellenőrizve – mint adórevizorok a tízforintos reklámszatyrok eladását – arra jutottam, hogy az adóhivatal kifejezetten versenyképes: a Jägermeister Hot Ginger kikiáltási ára 5000 forint, ami azt jelenti, hogy azt akár 50 százalékon, 2500 forintos minimális áron is megvehetjük, miközben a cikk írásakor sehol nem láttam 5190 forintosnál olcsóbbat ebből. A kétpalacknyi 1 literes unicom next együtt 12 ezer forint (vagyis üvegenként 6000, ami minimáláron 3000 forintot jelent), míg egy-egy ilyen üveget online böngészéssel 7190 forintnál nem találtam olcsóbban.

Fotó: NAV
Fotó: NAV

Persze nemcsak szenteste, hanem a NAV árverési tervei szerint szilveszter éjszaka is jó pár hasznos holmival gazdagodhatunk. Mármint tényleg hasznosakkal: a csaknem hatvan, december 31-én este 9-kor lejáró tétel ugyanis szinte egytől egyig elektronikus háztartási kis- vagy nagygép. Van a listán 7500 forintos vasaló és 310 ezres beépíthető sütő (csomagolás nélkül). Miközben a korábbi években azt tapasztaltam, hogy a járművek minden NAV-árverés slágerei – mondjuk a versenyautók miatt valahol ez most is igaz –, most viszonylag kevés ilyet kínálnak eladásra, az ezernél több termékből százat sem. Szilveszteri lejárattal például csak egy másfél milliós Chevrolet Klas Aveót – több helyen sérült lökhárítókkal, elhasznált abroncsokkal, láthatóan kissé elhanyagoltan – és egy négyszázezres Fiat Doblo Cargót, szintén kissé ütött-kopott állapotban.

Az összesen mintegy 1100 meghirdetett vagy futó ingó árverésből a legolcsóbb tételek 2000 forintba kerülnek, ennyiért kapható például két tablettartó, többfajta hajvasaló, egy Alcatel 1066 típusú nyomógombos mobil (még a doboza is megvan), továbbá

egy szett (18 palack) 4 centes Butykos szilva ízű szeszes ital, az igazi ínyencségek kedvelőinek.

De szintén 2000 forint a kikiáltási ára, vagyis akár egy ezresért is elvihető egy szett Togu pumpa, egy derékmerevítő, sőt egy H&M kalap is (fekete, szalmakalap jellegű). Ha már extrém darabok: akár kórházi ágyrácsot is lehet venni – méghozzá, bármiért is fontos ez, leomlósat –, sőt, van egy licitálásra szánt lábtartó kerekesszékhez.

A legdrágább ingóságnak egyébként nem a cikkünk elején már említett versenyautók számítanak: 50 millió forintért egy Lewa 1 XRC ipari hegesztőrobot boldog tulajdonosa lehet valaki (sajnos ehhez, szemben a hétköznap használatos termékekkel, nem találtam alapot ár-összehasonlításra). A 10 milliós versenyautónál pedig több más drágább termék is akad, például fröccsöntő gépek vagy egy teherautóra rögzített, akár 200 méteres mélységbe lefúrni képes kútfúró gép.

A NAV az ingóságok mellett üzletrészeket és ingatlanokat is értékesít. Előbbieknél 188 000-től 81 750 000 forintig terjednek a kikiáltási árak. Idén egy cégben, a Nobilitas Kft.-ben szerezhetünk 30,1 százalékot akár már 37,7 millió forintért (a kikiáltási ár 75,5 millió), a jövő évi licitek listáját itt találja, alig több mint 9 százalékos mellett több 100 százalékos üzletrészt is vehetünk a NAV-tól.

Az ingatlanok listáján jelenleg 73 tétel szerepel, mindegyik a Meghirdetett kategóriában, jelenleg futó árverés tehát nincs. A legolcsóbb egy mindössze 5000 forintos tétel Felsőnyéken: ez egy üresen álló telek 1/12-ed része egy ezerfős Tolna megyei településen – bár a 398 négyzetméterről készült képeket elnézegetve a telek helyett inkább a dzsungel szó jutott eszünkbe. Ugyanebben a községben, de egy másik telken további 411 négyzetméternyi, 1/8-ad arányú tulajdonrészt szerezhetünk egy másik telken; a két árverés egyébként az adatok alapján ugyanabból a végrehajtásból származik.

Fotó: NAV
Fotó: NAV

Akinek van egy háromnegyed minimálbérnyi spórolt pénze, vagyis 75 ezer forintja, annak egy medgyesbodzási családi ház egyharmada (hivatalosan 2/6-od része) kerülhet a tulajdonába. A dolog nem elhanyagolható szépséghibája, hogy egy százéves, bontásra érett vályogházról van szó – a fotókat elnézve az adóhivatali leírás itt sem túlzó. De aki szereti a problémás ügyeket – és a perspektivikusabb tájakat –, az megveheti egy haszonélvezettel terhelt soproni lakás 1/18-ad részét 670 ezres kikiáltási áron.

Ha valakinek ennyi pénze van, hogy értelmetlennek tűnő módon ingatlanra költse, annak inkább két múcsonyi lehetőséget kínálunk: ebben a háromezres borsodi községben ugyanis két útszakaszt is elárverez a NAV. Az egyik „kivett út” kikiáltási ára 162 ezer forint, a másiké 646 ezer, a területe mindkettőnek nagyjából 3000 négyzetméter. És ha valaki hülyeségnek is gondolja útra költeni, jusson eszébe az a jól menő fröccsöntő, kocsmáros-garázsboltos, mellfeltöltő vagy nepper kisiparos, aki épp megvette a gyereknek a 25 milliós Formula-Renault 2000-et: hát legalább egy kis privát boxutca jól jön neki, nem?

Ha pedig mégsem elég a gyereknek ennyi játszani, egy picit mélyebben a zsebébe nyúlva ezt a problémát is megoldhatja.

A NAV árverési listájának jelenleg legdrágább tétele ugyanis a gyömrői Mayaland Játszóház és Családi Napközi klimatizált ingatlanegyüttese játszóházastul, tánctermestül, napközi mosdóstul, műgyantástul, hajópadlóstul

(viszont az épület funkcionális tárgyai, így játszóházi és játszótéri berendezések, valamint bölcsődei berendezés nélkül). A telekkel együtt több mint ezer négyzetméteres ingatlan teljes kikiáltási ára 114,6 millió forint, vagyis minimum 74 millióért szerezheti meg valaki az adóhivataltól.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!