270 milliárd forint összértékű tenderből részesedik a Szijjártót jachtján vendégül látó Szijj László cége

2020. december 18. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

270 milliárd forintnyi annak a Magyar Közút által meghirdetett tenderállománynak az összértéke, amelyből Szijj László cége is részesedni fog. A Duna Aszfalt tenderen elnyert munkái 2024-ig szólnak – írta a Hvg.hu. A Szijjártó Pétert saját jachtján nyaraltató vállalkozó a Magyar Közút összesen 400 milliárd forintos tenderének első körében futott be, a 270 milliárdnyi megbízásból a második körben dől el, hogy pontosan mennyi munkát vihet majd el a cég.

A hat magyarországi régióból csak Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon nem nyert el közvetlenül megbízatást a fenti tenderekből.

A Magyar Közút „az útfelújítási, karbantartási munkákra közbeszerzéseken választja ki a megfelelőnek ítélt vállalkozókat. A menet már hosszú évek óta ugyanaz: először egy nagy, nyílt tendert írnak ki, amelyre bárki jelentkezhet, ezen választanak ki néhány céget, amelyek ezután egyesével, de már csak egymás közt újra versenyezhetnek a megbízásokért” – írta a Hvg.hu. Az eljárás hasonló ahhoz, ahogyan a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) bonyolította le a tendereit. Ezt az Európai Unió az NIF esetében kifogásolta is, mert a módszer lényegében előre felosztja a piacot a nagy szereplők között, akik mellett később más már nem kaphat megbízást. Igaz, az EU a lap szerint a Magyar Közút tenderei ellen nem emelt kifogást.

A Duna Aszfalt 2019-ben 24,3 milliárd forint nyereséget termelt, bevétele közelítette a 160 milliárd forintot.

Szijj László a tendereken jó arányban nyeri el az állami megbízatásokat, ezért is aggályos, hogy a nyáron az ő jachtján nyaralt a külügyminiszter. Szijjártó szerint ez magánügy, így nem válaszolt arra, miből fedezte az adriai nyaralást azon a jachton, amely piaci áron heti legalább 30 millió forintért bérelhető ki. (Az út maga is véletlenül derült ki, Szijjártó ugyanis eközben olyan képeket posztolt, amely szerint ő továbbra is irodájából dolgozik.) A nyaralás a külügyminiszter fizetéséből és a vagyonbevallása alapján másból sem fedezhető, ha viszont ingyen kapta Szijj Lászlótól, úgy értéke alapján kimagasló összegűnek számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!