L. Zsolt portfóliókezelést és ügynöki tevékenységet végzett, pedig nem lett volna szabad

2020. december 16. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 16 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki L. Zsoltra, és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül portfóliókezelést, illetve bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végezzen. A jegybank nyilvántartásában nem szereplő magánszemély huzamosabb ideig határon átnyúló befektetéseket közvetített magyar ügyfelek részére.

Az MNB a vizsgálata feltárta, hogy L. Zsolt magyar befektetők részére egy EGT-államban székhellyel rendelkező befektetési vállalkozásnál portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységet végzett, és magyar befektetőket közvetített.

L. Zsolt sem a jegybank engedélyéhez, sem bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem volt jogosult.

L. Zsolt megbízási szerződést, valamint készfizető kezességvállalási szerződést kötött az ügyfelekkel, melyek alapján az érintettek képviseletét a befektetési vállalkozás előtt a kollektív számlával rendelkező magánszemély látta el. A kollektív számla az úgynevezett „copy trading” módszer alkalmazásával működik, mely során a kollektív számlán megkötött egyes ügyletek az ahhoz csatlakozott ügyfelek számláin automatikusan lekövetésre kerülnek. Bármilyen, a másolt kollektív számlán kötött ügylet vagy megbízás (például pozíciónyitás, profit kivétel megbízás vagy pozíciózárás) a másoló számlán is végrehajtásra kerül, a tőkemegosztás függvényében.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta L. Zsoltnak a jogosulatlan tevékenységek folytatását, továbbá a jogosulatlan portfóliókezelési tevékenység miatt 5 millió forint, a bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenység miatt pedig 11 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki számára. L. Zsolt tevékenysége miatt az MNB feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!