GKI: Pesszimistábbak lettek a fogyasztók decemberre

2020. december 11. – 06:03

GKI: Pesszimistábbak lettek a fogyasztók decemberre
Vásárlók a budapesti Mammut bevásárlóközpontban. Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ötödik hónapja, július óta csökken a GKI fogyasztói bizalmi index, de a havi csökkenés mértéke most decemberben volt a legjelentősebb 5,5 pont, írja az MTI a GKI gazdaságkutatóra hivatkozva.

November elején, még a járványügyi korlátozások bevezetése előtt átmenetileg minimálisan emelkedett ugyan az index, az év utolsó hónapjában mért –38,5 pont azonban megegyezik a tavaszi pánikot követő első hónap, azaz május még nagyon alacsony értékével.

Áprilisban legnagyobb mértékben a munkanélküliségtől való félelem erősödött. Ebben újabb romlást hozott a december, így az áprilisi zuhanásnak összességében mindössze egyharmadát sikerült eltüntetni az év utolsó hónapjára.

Az emberek a saját pénzügyi helyzetük alakulását az előző hónaphoz képest közepesen romlónak értékelték, így ez a mutató az áprilisi esés 40 százalékát tudta visszaépíteni.

Kirúgták a járvány miatt? Munkát kellett váltania? Más tevékenységbe fogott? Írja meg nekünk>>>

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése jelentősen romlott decemberben, az áprilisi zuhanásnak itt is csak 40 százalékát sikerült ledolgozni. Bár áprilisban a sokkhatás legkevésbé a lakosság saját jövőbeli megtakarítási képességének megítélését érintette, augusztusban jelentős romlás következett be, azóta alig változott az értéke.

Decemberben kissé csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. Ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit novemberhez képest közepesen romlónak érzékelték az emberek.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!