November végéig 3300 milliárd mínuszt hozott össze az állam

2020. december 9. – 11:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A GDP ugyan 2021-ben minden remény szerint már felpattanhat, de a Pénzügyminisztérium bejelentette, 2021 is rendkívüli év lesz, 6,5 százalékos hiánnyal.

Novemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel – közölte szerdán kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Az év első tizenegy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. A kormány ráadásul a jövő évet tekintve sem optimista, 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki a járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedésekre tekintettel. A központi alrendszer idei évre tervezett pénzforgalmi hiánya a GDP-arányában 8-9 százalékra várható.

Január–novemberben a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 572,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 53,0 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki.

Mint az MTI írja, a minisztérium közleménye hangsúlyozza, hogy a járvány második hullámának idején a kormány legfontosabb célja az életek védelme, a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. Az ehhez szükséges intézkedések forrásai biztosítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!