Sorozatos boltbezárásokra lehet számítani a bevásárlóközpontokban

2020. december 08. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányzati intézkedések nélkül hónapokon belül elbocsátási hullám és sorozatos boltbezárások várhatók a bevásárlóközpontokban, mert a bérlők nem tudják majd tovább fizetni a bérleti díjakat – közölte a Népszavával a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete.

A szervezet tárgyalásokat kezdeményezett a kormánynál, azonnali, 18 hónapon át tartó 15 százalékos forgalmiadó-csökkentést, valamint a bruttó bérekre és járulékaikra 50 százalékos bértámogatást kérve.

Az ágazat évente 250 milliárd forintos forgalmat bonyolít le, és csaknem 100 ezer embernek ad munkát. A tárgyalásokon azt is el akarják érni, hogy az érvényben lévő szerződéseket a bérbeadók 2024-ig ne mondhassák fel, és a rendkívüli helyzet miatt – határozott időre – az elmúlt két év euró/forint átlagárfolyamán forintosítsák a bérleti díjakat, és jövő májusáig 50 százalékkal csökkentsék azokat.

Szerintük a visszaesés mértéke éves szinten 40 és 60 százalék között lesz a bérelt üzletekben. Úgy vélik, amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, további boltbezárásokra és elbocsátásokra kell számítani.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.