Még sosem nőtt akkorát a GDP az euróövezetben, mint a mostani harmadik negyedévben

2020. december 08. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az első becslésnél kevésbé, de így is a valaha regisztrált legnagyobb mértékben nőtt az euróövezet bruttó hazai terméke a harmadik negyedévben az előző negyedévihez képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése szerint, írja az MTI.

A harmadik negyedévben szezonális kiigazítással 12,5 százalékkal nőtt az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévihez képest, a nyilvántartások 1995-ös kezdete óta a legnagyobb mértékben. Az Eurostat első becslésében kissé magasabb, 12,6 százalékos negyedéves GDP-növekedést vártak a harmadik negyedévre.

A második negyedévben a GDP 11,7 százalékkal csökkent az euróövezetben negyedéves bázison. Az egy évvel korábbival összevetve a harmadik negyedévben 4,3 százalékkal csökkent az euróövezeti GDP, kevésbé az első becslésben jelzett 4,4 százaléknál. A második negyedévi euróövezeti GDP 14,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A harmadik negyedévi GDP az EU-ban 4,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a második negyedévi pedig 13,9 százalékkal maradt el a 2019 második negyedévitől. Az euróövezet és az EU bruttó hazai terméke egyaránt 4,4 százalékkal marad el a 2019 végitől és csak kismértékben haladja meg a 2017 első negyedévit. Az Egyesült Államok ennél kissé jobban áll, a harmadik negyedévi bruttó hazai terméke 3,5 százalékkal marad el a 2019 negyedik negyedévitől és nagyjából a 2018 első negyedévi szintnek felel meg.

A legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Franciaország érte el a harmadik negyedévben, 18,7 százalékosat. A spanyol GDP 16,7 százalékkal, az olasz 15,9 százalékkal nőtt. Ezekben az országokban esett vissza a bruttó hazai termék a legnagyobb mértékben a második negyedévben.

Magyarországon az uniós átlaggal közel megegyező 11,4 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest.

A legkevésbé Görögországban nőtt a GDP a harmadik negyedévben, 2,3 százalékkal az előző negyedévhez képest. Észtországban és Finnországban 3,3 százalékos, Litvániában 3,8 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés. A lakossági fogyasztás növekedése az euróövezetben 7,3 százalékponttal, az EU-ban 6,9 százalékponttal járult hozzá a harmadik negyedévi GDP-növekedéshez.

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

Kövess minket Facebookon is!