Az EasyJet februártól megfizetteti a tárolókba helyezett kézipoggyászt is

2020. december 2. – 19:48

frissítve

Az EasyJet februártól megfizetteti a tárolókba helyezett kézipoggyászt is
Egy utas és kézipoggyásza várja a beszállást a november elsején megnyitott berlini Willy Brandt repülőtéren. Fotó: Patrick Pleul / dpa-Zentralbild / via Getty Images)

Másolás

Vágólapra másolva

Az EasyJet jövőre már extraköltségként számolja fel a fej feletti tárolórekeszbe helyezett kézipoggyászt. – derül ki a fapados légitársaság a 2021. február 10-én életbe lépő, a BBC által ismertetett új csomagszabályzásából. A díj a járat hosszától függően 8 és 30 font (nagyjából 3000 és 12 000 forint) közé esik, de a törzsutasok és flexibilis jegyeket váltók mentesülnek a díjfizetés alól, egy kis és egy nagy kézipoggyászt vihetnek magukkal a fedélzetre.

Azok, akik nem fizetik ki a tárolórekesz-használati díjat, legfeljebb egy ülés alatt is lehelyezhető kézitáskát vihetnek fel a fedélzetre. Jelenleg az utasok alapesetben egy 56 x 45 x 25 centiméter méretű táskával szállhatnak fel, ami megfelel egy kisméretű gurulós bőröndnek.

A légitársaság a változtatást nem az extra bevételekkel, hanem „a pontosság növelésé”-vel, a beléptetőkapuknál előforduló problémák elkerülésének szándékával magyarázta, de a lépést a közösségi médiában értelemszerűen óriási felhördülés fogadta.

A légitársaságokat a koronavírus-járvány miatti több hónapos leállás nagyon keményen sújtotta-sújtja, novemberben a 240 repülővel mintegy 800 járaton repülő angol légitársaság is bejelentette, hogy 1995-ös alapítása óta elszenvedte első veszteséges üzleti évét; szeptember 30-val bezárólag 1,27 milliárd fontos (több mint 500 milliárd forintos) deficitet volt kénytelen elkönyvelni. Ráadásul az év hátralevő időszakában és 2021 első hónapjaiban is alig 20 százalékos kihasználtságra számít. Az EasyJet állítása szerint azonban a fej feletti tárolórekeszbe helyezett csomagokra kivetett extraköltség ötlete már a járvány előtt felmerült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!