Aki utólag vesz éves autópálya-matricát, megúszhatja a büntetést

2020. november 29. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az autópálya-matrica megvásárlását rendszeresen elfelejtő autósok életén könnyítene az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely azt közölte vasárnap, hogy megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz.

A pótdíjamnesztia, ahogy nevezik, 180 napos ügyintézéssel, hat pótdíjnak megfelelő összeg ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintos követelés megfizetése alól.

„Az új intézmény egyértelműsíti azt a szándékot, hogy az állam ne büntetéssel, hanem más módon ösztönözzön jogkövető magatartásra. Az éves matrica visszamenőleges megvásárlásának lehetősége egyre több autóst bátoríthat arra, hogy utazásaihoz a biztonságosabb és kényelmesebb gyorsforgalmi hálózatot válassza” – mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy 2021. január 1-től a személygépkocsik, autóbuszok és 3,5 tonna alatti tehergépjárművek számára díjköteles hálózat az idén már átadott és az év végéig még elkészülő öt szakasszal bővül:

  • az M25 Eger,
  • az M85 folytatása Sopron gyorsforgalmi bekötését valósítja meg,
  • elkészült az M4 Pest megyei és Berettyóújfalutól a román határig tartó szakasza is,
  • már használhatják az autósok az M76 első közel hat kilométerét az M7-től Balatonszentgyörgyig.
  • és még idén forgalomba helyezik az M44 Békéscsabáig elérő szakaszát.

Ám mivel az autóút a Tiszakürtig már megépült folytatással együtt sem kapcsolódik közvetlenül a meglévő sztrádahálózathoz, használata egyelőre díjmentes lesz. Így egy ideig a Békés megyei matrica bevezetése is várat még magára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!