Egy rejtőzködő testvérpárnak nagyobb a magyarországi vagyona, mint Mészárosnak és Csányinak együtt

2020. november 26. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rejtőzködő, orosz származású testvérpárnak nagyobb vagyona van, mint Mészáros Lőrincnek és Csányi Sándornak együtt. A Rahimkulov fivérek több mint 500 milliárd forintos vagyon felett rendelkeznek, derült ki a G7 összeállításából.

A 2000-es évek elején évekig a leggazdagabb magyarországi lakosok listáin szerepelt Megdet Rahimkulov, aki a Mol és az OTP legnagyobb részvényese volt. Az üzletember aztán lekerült ezekről a listákról, mert visszaköltözött Moszkvába. Üzleti érdekeltségei azonban megmaradtak, csak annyi változott, hogy már a fiai, a most 43 éves Timur és a 41 éves Ruszlan kezelik a vagyont. A G7 értesülései szerint mindkét Rahimkulov rendelkezik magyar állampolgársággal is, és nevüket magyaros szórendben is használják.

A testvérpár elég rejtett életet él, nincs róluk nyilvánosan elérhető fotó, és az üzleteikről sem sokat tudni, az elmúlt években a Balaton-parti hotelvásárlásaikkal kapcsolatban lehetett róluk hallani, illetve a múlt héten írt éppen a G7 arról, hogy a kultúrtaóval több milliárd forint állami támogatást szerzett az egyik vállalkozásuk.

A Rahimkulov család legértékesebb cége a vagyonkezelője, a Kafijat Zrt. A testvérek 50-50 százalékos tulajdonában van. A Kafijat a két legjelentősebb magyar cég, az OTP és Mol legnagyobb tulajdonosa, a bankcsoportban több mint 7 százaléknyi részvényt birtokol, az olajipari vállalatban pedig 3,4 százalékos a részesedésük.

A G7 számításai szerint a testvérpár közel 250 milliárdot keresett tavaly év végéig a Mol- és OTP-részvényeken, mert a részvénycsomagjaikat a könyvelésben a mostani körülbelül 380 milliárdos érték harmadán tartják nyilván. A Kafijatnak ezenkívül számos érdekeltsége van, milliárdokat érő ingatlanokat is birtokol, például egy 1700 négyzetméteres villát Budán, vagy az Általános Értékforgalmi Bank egykori székházát. A G7 becslése szerint a Kafijatnak 2019 év végén 540 milliárd forintos volt a vagyona. Ez közel akkora, mint a leggazdagabb magyarok listáján első Csányi Sándoré és a harmadik Mészáros Lőrincé együtt. Előbbinek 310 milliárdra, utóbbinak 270 milliárdra becsülik a vagyonát.

A Kafijat mellett a testvéreknek még egy vagyonkezelőjük van, az MGTR-Investben 32-33 milliárd forint lehetett tavaly. A testvéreknek külön cégeik is vannak, Ruszlan üzlettársával, Zentai Péterrel egyre aktívabb az ingatlanpiacon, többek között az övék a noszvaji Oxigén Family & Spa Hotel, a siófoki Residence Hotel és a budapesti Symbol is. Az ingatlanok összértéke meghaladhatja a tízmilliárd forintot.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!