A vietnámi gazdaság még a járvány idején is Ázsia egyik legjobbja

2020. november 19. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Vietnámnak sikerült minimalizálni a járvány okozta gazdasági károkat, a BBC cikke szerint Délkelet-Ázsiában ez lehet az egyetlen ország, aminek a gazdasága növekedni tud idén.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai alapján idén 2,4 százalékkal nőhet a majdnem 100 millió lakosú ország gazdasága. Az IMF szerint az ország döntő lépéseket tett a járvány okozta visszaesés tompítására.

Vietnámban nagyon kevés koronavírusos beteget és halálesetet regisztráltak, eddig 1288 fertőzött és 35 haláleset szerepel a hivatalos statisztikákban, a BBC szerint ez annak köszönhető, hogy nagyon gyorsan kiépítették a tesztkapacitásaikat, úgynevezett stratégiai tesztelést végeztek, és nagyon odafigyeltek a kontaktkutatásra is. Persze azt azért hozzá kell tenni, hogy az ázsiai ország egészségügyi infrastruktúrája sokkal szerényebb, mint a gazdagabb országoké.

Több szempontból is kiemelkedő számokat produkáltak idén, az Egyesült Államokba irányuló exportjuk az év első kilenc hónapjában 23 százalékkal nőtt 2019-hez képest, az elektronikai cikkek kivitele pedig 26 százalékkal. Az idegenforgalmi ágazat viszont sok más országhoz hasonlóan eléggé megsínylette a járványt.

Az ázsiai ország feldolgozóipara hatalmas növekedésen ment keresztül az elmúlt évtizedben, a rendkívül alacsony bérek sok beruházást vonzottak az országba. A járvány miatt azonban megtorpanhat ez a folyamat, mert az ellátási láncok sérülékenyebbé váltak.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!